Sjećanje na Krvavi Uskrs

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

ATJ „Lučko“ i Jedinica za posebne namjene MUP-A RH Rakitje, 31. ožujka 1991. izvele su akciju „Plitvice“, a Josip Jović, 22-godišnjak, pripadnik Prvih hrvatskih redarstvenika i prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, izgubio je svoj mladi život braneći slobodu, demokraciju i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske

Srpska demokratska stranka (SDS) 25. ožujka 1991. na Plitvicama održala je jedan od protuhrvatskih skupova pobunjenih Srba nazvan „miting istine“ na kojem je zatraženo da Nacionalni park Plitvička jezera pripadne samoproglašenoj, nelegalnoj Srpskoj autonomnoj oblasti Krajina. Dan kasnije, Skupština općine Titova Korenica odlučila je smijeniti upravu Nacionalnog parka "Plitvice" i počela maltretirati radnike nesrpske nacionalnosti. Tri dana nakon skupa SDS-a pedesetak pripadnika „milicije SAO Krajine” iz Knina zauzelo je područje Nacionalnog parka i blokiralo državnu cestu D1, glavnu prometnicu između sjevera i juga Hrvatske. Kninski „milicajci” i srpski ekstremisti s područja Titove Korenice maltretirali su nekoliko desetaka domaćih i stranih gostiju na Plitvicama. Takvo nasilje ekstremnih pripadnika srpske manjine prema gostima te Hrvatima, ali i svojim sunarodnjacima koji nisu prihvatili velikosrpsku politiku, hrvatska vlast nije mogla tolerirati. Nakon što su srpski ekstremisti odbili zahtjev Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske da se povuku s područja Plitvica i deblokiraju državnu cestu iz Zagreba prema Dalmaciji, predsjednik Republike Hrvatske Franjo Tuđman na Veliku subotu donio je odluku: „Sutra ujutro do 8 sati Plitvice moraju biti pod našom kontrolom!“

ATJ „Lučko“ i Jedinica za posebne namjene MUP-A RH Rakitje, 31. ožujka 1991. izvele su akciju „Plitvice“.
Prvu fazu akcije izvela je ATJ „Lučko“ koja je imala cilj zauzimanje mosta na Korani i stvaranje mostobrana radi uvođenja glavnine snaga. Pripadnici ATJ „Lučko“ bili su obučeni u bijele kamuflažne odore te opremljeni specijalnim oružjem s noćnim uređajima za osmatranje i gađanje. Nakon izvršene zadaće   izviđanja prešli su u napad s punom formacijom ATJ „Lučko“ i već oko pet sati ujutro zauzeli koranski most.

U drugoj fazi akcije BOV-a (borbena oklopna vozila) pripadnici ATJ „Lučko“ predvodili su napadnu formaciju Jedinice za posebne namjene Rakitje te ATJ „Lučko“ (snage koje su u prvoj fazi zauzele most na Korani).
Već na prvim barikadama neprijateljske jedinice napale su združenu napadnu formaciju „jakih snaga MUP-a“, ali su i odmah potom razbijene, a njihova je barikada probijena. Tada se razvila otvorena borba u području plitvičkih hotela. U silovitom udaru „jakih snaga MUP-a“ neprijatelj je natjeran na povlačenje prema Korenici.

Do ranih prijepodnevnih sati istoga dana „jake snage MUP-a“ u potpunosti su ovladale područjem Nacionalnog parka Plitvička jezera.
Važno je na ovaj dan prisjetiti se junaka koji je dao svoj mladi život za Hrvatsku, Josipa Jovića, prvog hrvatskog poginulog redarstvenika. Josip Jović, dvadeset dvogodišnjak, pripadnik Prvih hrvatskih redarstvenika i prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu, izgubio je svoj mladi život braneći slobodu, demokraciju i teritorijalnu cjelovitost Republike Hrvatske na sam Uskrs, 31. ožujka 1991. godine, u policijskoj akciji "Plitvice". Taj tragičan događaj duboko u svijesti hrvatskog naroda ostao je zabilježen kao Krvavi Uskrs.
 

Stranica