Promocija monografije "Zrakoplovna jedinica MUP-a od 1967. do 2015."

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Od prvog leta 26. svibnja 1967. godine ova jedinica obavljala je brojne policijske zadaće, od onih klasičnih poput nadzora prometa i državne granice na kopnu i moru, do prijevoza opreme i pripadnika specijalne policije za djelovanje u intervencijama i oslobodilačkim akcijama tijekom Domovinskog rata

Foto: MUP

U Ministarstvu unutarnjih poslova danas, 11. rujna, održana je svečana promocija monografije "Zrakoplovna jedinica MUP-a od 1967. do 2015.". Pomoćnica načelnika Policijske akademije Danijela Petković rekla je kako ova publikacija upoznaje javnost s aktivnostima jedne specijalizirane visokostručne policijske jedinice koja djeluje u sastavu Zapovjedništva specijalne policije.

- Od prvog leta 26. svibnja 1967. godine ova jedinica obavljala je brojne policijske zadaće, od onih klasičnih, poput nadzora prometa i državne granice na kopnu i moru, do prijevoza opreme i pripadnika specijalne policije za djelovanje u intervencijama i oslobodilačkim akcijama tijekom Domovinskog rata - rekla je pomoćnica Petković te zahvalila pilotima hrvatske policije što svojim hrabrim i nesebičnim zalaganjem čine živote svih građana sigurnim.

"Čuvari neba" u ratu i miru

Generalni menadžer tvrtke Delta Air Zdravko Delić naveo je kako se za zrakoplovne jedinice obično kaže da su one "čuvari neba".

- Upravo to je razlog zbog kojeg su naši letači bili prvi koji su se priključili Domovinskom ratu s letjelicama koje su tada imali na raspolaganju. Danas je naše nebo čisto i naši letači su usmjereni na humane i nesebične pomoći građanima, ali i na hrabro suprotstavljanje prirodnim i drugim nepogodama. Hrabrost, ustrajnost i strast osjećaji su koji su prenijeti u ovu monografiju, a tehnika i piloti Zrakoplovne jedinice MUP-a definitivno prednjače u tome - zaključio je Zdravko Delić.

Jedan od autora monografije, Mario Grlić, rekao je kako je prikupljanje građe za monografiju započeo još prije 15-ak godina, a za mnoge fotografije nije bilo mjesta u ovoj knjizi, što otvara mogućnost i druge publikacije o elitnoj postrojbi MUP-a.

Drugi autor monografije, Željko Jamičić, iznio je zanimljive podatke o pilotima iz nedavne prošlosti.

- Piloti dva helikoptera Mi-8 u Domovinskom ratu od 1993. do 1995. godine letjeli su više od 500 sati godišnje, što je dvostruko više nego što lete američki piloti, odnosno 240 sati. U cijelom Domovinskom ratu Zrakoplovna jedinica nije imala poginulih djelatnika - zaključio je Željko Jamičić. Na kraju je zahvalio svim suradnicima na knjizi, a posebno zamjeniku ministra unutarnjih poslova Evelinu Tonkoviću, koji je svojim idejama i angažmanom zaslužan što je ova vrijedna monografija ugledala svjetlo dana.

O monografiji

Monografija "Zrakoplovna jedinica MUP-a od 1967. do 2015." na 148 stranica sa 108 fotografija prikazuje povijesni pregled nastanka helikoptera i početak njihove primjene u policiji, nastanak i razvitak Zrakoplove jedinice MUP-a, te prikaz helikoptera i vatrogasnih zrakoplova. Prikazan je nastanak i razvoj svakog modela, a svaku letjelicu prati poseban opis. Dodatna vrijednost knjige je dvojezičnost, odnosno izdana je na hrvatsko-engleskom jeziku, što će osim stručnjaka u Hrvatskoj, nadaju se autori, pobuditi zanimanje struke i izvan granica.

"Zrakoplovna jedinica MUP-a od 1967. do 2015." druga je knjiga u serijalu od planirane tri o prometnim sredstvima koje koristi hrvatska policija. Prva knjiga „Cestovna vozila hrvatske policije od 1913. do 2013" bavila se motociklima i automobilima. U planu je izrada i trećeg dijela serijala koji bi se posvetio ništa manje bitnim policijskim plovilima.

O autorima:

Željko Jamičić - policijski savjetnik i voditelj Muzeja policije. Osim što je autor brojnih članaka i nekoliko knjiga, Željko Jamičić svojom sakupljačkom i izložbenom djelatnošću radi na populariziranju povijesti hrvatske policije.

Mario Grlić - policijski narednik u Službi za međunarodnu policijsku suradnju u Odjelu Interpola. Svoje tekstove o helikopterima objavljivao je u časopisu AERO svijet plus. Osim zanimanja za zrakoplove, zainteresiran je i za fotografiju, posebno za fotografiranje zrakoplova i helikoptera.



Pisane vijesti