Požega: Otvorena izložba "Ljepota lažnog sjaja"

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Na izložbi će se moći vidjeti oko 50-tak krivotvorenih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora

U petak 15. studenog u Gradskom muzeju Požega otvorena je izložba krivotvorenih umjetnina iz zbirke Muzeja policije pod imenom „Ljepota lažnog sjaja“. 

Riječ je o izložbi kojoj je ovo već šesnaesti postav, a na kojoj je  izloženo pedesetak slika i dvije skulpture. Tako se na ovom postavu mogu vidjeti izloženi radovi renomiranih hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj, Dušana Džamonje i drugih.

Svečanom otvorenju prisustvovali su voditeljica Muzeja policije Helena Biočić, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak s pomoćnicima, ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein, gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić, načelnik PU virovitičko-podravske Siniša Knežević, načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić sa suradnicima te ostali uzvanici i gosti.    

Na početku je sve prisutne pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein koja je izrazila zadovoljstvo s ostvarenom suradnjom s Muzejom policije. Voditeljica Muzeja policije Helena Biočić  u svom obraćanju prisutnima pojasnila je da Muzej policije djeluje od 2001. godine i ima oko 3500 predmeta u zbirkama, a jedna od najinteresantnijih zbirki je upravo zbirka krivotvorenih umjetnina. U Gradskom muzeju Požega je izloženo oko 50 krivotvorenih umjetničkih djela  i dvije skulpture. Nema poznatog hrvatskog autora kojeg Muzej policije nema u svojoj zbirci, a ova izložba se radi kako bi se educiralo građane na što treba pripaziti kod kupovine umjetnina te prevencija ovakvog vida kriminaliteta. Također je  izjavila da je ova izložba već obišla mnogo gradova u Hrvatskoj i zahvalila se ravnateljici Gradskog muzeja Požega na pozivu, a  Policijskoj upravi požeško-slavonskoj na podršci i organizaciji.

S obzirom na to da Muzej policije ustrojstveno pripada pod Policijsku akademiju, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak istaknuo je da je cilj ove izložbe upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje ne preže od prijevara naivnih i neupućenih kupaca, te edukacija kako bi buduće kupce umjetnina upozorili na što moraju obratiti pažnju kod kupnje. Prigodnim riječima izložbu je podržao i gradonačelnik grada Požege Darko Puljašić.

Načelnik Policijske uprave požeško-slavonske obratio se  prigodnim riječima i  izjavio da je siguran da će svi koji su sada prisutni i oni koji će tek doći pogledati ovu izložbu  biti zadovoljni s kvalitetom i zanimljivošću izložbe i izjavio da je policijski posao zahtjevan i odgovoran pogotovo kada se radi o ovakvoj vrsti kriminala. Naglasio je da se radi o krivotvorenim radovima koji su dio organiziranog međunarodnog  kriminala i osobama koje radi svoje dobiti i zarade rade teška kaznena djela. Zahvalio se prisutnima i  otvorio ovu zasigurno zanimljivu izložbu. 

U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici Glazbene škole Požega, Kristinka Vrba na harmonici i Luka Žiberna koji je otpjevao pjesmu Cole Portera.

izložba ostaje otvorena do 21. prosinca 2019. godine i moći će se razgledati od ponedjeljka do subote, u prijepodnevnim satima od 10 do 12 sati, te  ponedjeljkom i srijedom u poslijepodnevnim satima od 17 do 19 sati.

Stranica