​Policijski službenici iz Koreje i Kine posjetili Muzej policije

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Goste iz Azije ovog ljeta možete susresti na zagrebačkim ulicama u odori svoje policije gdje sudjeluju u zajedničkim ophodnjama sa zagrebačkim policajcima

Strani policijski službenici koji u okviru projekta "Sigurna turistička destinacija 2023.", borave u Policijskoj upravi zagrebačkoj posjetili su jučer, 2. kolovoza Muzej policije na Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“. Dvoje službenika iz Narodne Republike Kine  Li Yun  i Xu Jianjun i policijski službenik iz Republike Koreje Kim Kwang Jin tijekom ovog ljeta sudjeluju u zajedničkim ophodnjama sa zagrebačkim policajcima.

U Muzeju policije gosti su saznali mnogo zanimljivih informacija o razvoju i povijesti hrvatske policije, a posebice o ulozi hrvatske policije u stvaranju države i Domovinskom ratu.
Posebno su se oduševili zbirkom oružja i oružjem koje proizvodi hrvatska tvrtka HS produkt, a koje uz hrvatsku policiju koristi i druge policije.

Saznali su više o hrvatskim izumiteljima Josipu Belušiću, tvorcu tahografa i Ivanu Vučetiću koji je zaslužan za deseteroprstno daktiloskopiranje i evidentiranje kriminalaca na temelju razvrstavanja otisaka prstiju desne i lijeve ruke.

Boravkom i radom stranih policijskih službenika u PU zagrebačkoj zajedničkim ophodnjama području rukovodi zamjenik koordinatora projekta policijski službenik Službe prevencije Mislav Švigir.

Projekt Sigurna turistička destinacija provodi se od 2006. godine kada tijekom turističke sezone u policijskim upravama na Jadranskoj obali strani policijski službenici obavljaju zajedničke ophodnje s hrvatskim kolegama. Strane kolege policajci doprinose većem osjećaju sigurnosti inozemnih gostiju i omogućuju bolju suradnju pri rješavanju kaznenih djela. Do sada je u projektu sudjelovalo više od tisuću policajaca iz 23 zemlje.

Stranica