Pakrac: Otvorena izložba "Ljepota lažnog sjaja"

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Po prvi put u Muzeju grada Pakraca nisu izložena originalna umjetnička djela već njihove krivotvorine

Po prvi put u Muzeju grada Pakraca nisu izložena originalna umjetnička djela već njihove krivotvorine. Naime, zahvaljujući Muzeju policije koji ih u okviru Kriminalističke zbirke sakuplja i čuva brojna se publika, prilikom svečanog otvorenja izložbe „Ljepota lažnog sjaja“ održanog 27. veljače, mogla upoznati s lažnim umjetničkim djelima koja su zaplijenjena na crnom tržištu.

„Ova izuzetno atraktivna izložba predstavlja dio zbirke krivotvorina Muzeja policije koja se sustavno prikuplja od 2006. godine kada je Muzej policije, putem Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju muzeju.“, naglasila je ravnateljica Muzeja grada Pakraca Jelena Hihlik na samom početku svečanosti.

Nakon ravnateljice prisutnima se obratila i voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek koja je istaknula kako osim velikog broja policajaca koji nazoči njihovim izložbama, specifičnost policijskog muzeja jest u tome što si jedina ustanova takvog tipa koja se hvali krivotvorinama. Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara, poput Eda Murtića, Zlatka Price, Ljuba Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan i drugih poznatih i afirmiranih slikara. Tu su i skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija i P. A. Renoira.

Načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, inače jedan od sudionika obrane Pakraca, kazao je kako je jedan od ciljeva ove pakračke izložbe, koja je devetnaesta po redu na području naše države, osvijestiti i upozoriti građane na opasnost crnog tržišta koje ne preže od prijevara naivnih i neupućenih kupaca, ali i educirati buduće kupce umjetnina na što moraju obratiti pažnju kod eventualne kupnje. On je istaknuo i podatak kako je preko 40% umjetnina na današnjem tržištu krivotvoreno.

Ova se izložba održava u prigodi 29. godišnjice početka Domovinskog rata, a njezin je inicijator Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakraca i Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika. Ovom je prilikom gospodin Ivančić istaknuo kako i ova izložba pokazuje da je Pakrac prepoznatljiv po svojoj policiji, kako po sigurnom aspektu, tako i po onom kulturnom i društvenom. Na izložbi su također prisustvovali načelnik Policijske uprave požeško-slavonske Željko Grgić sa suradnicima, zamjenik gradonačelnice grada Pakraca Marijan Širac te ostali uzvanici i gosti.

Glazbeni obol svečanom otvorenju izložbe dali su učenici i nastavnici Osnovne glazbene škole Pakrac – učenica Lucija Crnković uz pratnju učiteljice Kornelije Bestić te učenici Petra Hihlik i Stjepan Mateš.

Izložba se može posjetiti do 23. ožujka tijekom radnog vremena Muzeja grada Pakraca.

Stranica