Otvorenje 16. postave izložbe „Ljepota lažnog sjaja“

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Izložba krivotvorenih umjetnina ''Ljepota lažnog sjaja“ prvi je put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a od tada su je mogli razgledati građani diljem Hrvatske.

U Galeriji Arsenal od jučer, 12. rujna do 6. listopada građani Hvara, kao i njihovi brojni domaći i strani gosti, mogu pogledati izložbu krivotvorenih umjetnina Muzeja policije. Riječ je o 16. postavu izložbe „Ljepota lažnog sjaja“, koja plijeni pozornost kako građana tako i stručne javnosti.
Svečanom otvorenju prisustvovali su gradonačelnik grada Hvara gospodin Rikardo Novak, voditeljica Odsjeka za kulturu i odnose  s javnošću a kulturu  Katija Vučetić, načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, voditeljica Muzeja policije Helena Biočić, načelnik Policijske postaje Hvar Jure Tadić te brojni policijski službenici i ljubitelji umjetnosti.

Izložba krivotvorenih umjetnina ''Ljepota lažnog sjaja“ prvi je put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a od tada su je mogli razgledati građani diljem Hrvatske, ali i naši susjedi u Ljubljani. Sustavno prikupljanje građe započelo je 2009. godine, kad je Muzej policije putem Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju muzeju. Trenutno se zbirka sastoji od sedamdesetak krivotvorina, uglavnom je riječ o uljima na platnu, ali muzej u svojoj zbirci ima i nekoliko skulptura.
Ovom izložbom želi se upozoriti građane na postojanje crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca. Također, njezinim postavljanjem policija nastoji i educirati buduće kupce umjetnina na što moraju obratiti pozornost kod kupnje umjetnina kako ne bi postali žrtve prijevare.
Naime, iako se kod lošijih krivotvorina razlike mogu uočiti goli okom, vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ''Ivan Vučetić“.
 

U Galeriji Arsenal izloženo je 40-tak krivotvorina radova poznatih hrvatskih slikara, poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija, Pierra Augusta Renoira, Amedea Modigliana i Pabla Picassa.

 

 

Stranica