Otvorena maketarska izložba „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Na Policijskoj akademiji u predvorju Policijske škole „Josip Jović“, 11. lipnja 2021. otvorena je izložba minijatura koju je Muzej policije organizirao s Hrvatskom udrugom vojnih minijaturista, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture i IPMS-om Croatia

Izložba „Hrvatska vojska i policije u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ prikazuje više od trideset maketa vojnih i policijskih vozila kojima je prikazana vremenska crta stvaranja hrvatske vojske i policije, od slavnih dana Domovinskog rata pa sve do danas.
 
Na otvorenju izložbe sudjelovali su predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Damir Tomić, glavna tajnica Zdenka Terek te njen zamjenik Hrvoje Nekić, zatim glavna tajnica Hrvatske udruge vojnih minijaturista Martina Stipanović te koordinator projekta Nikola Kolarek i voditelj projekta Tomislav Stipanović. Ispred Policijske akademije na otvorenju izložbe bila je načelnica dr.sc. Davorka Martinjak sa suradnicima.
 
Na samom početku prisutne je pozdravila voditeljica Muzeja policije Helena Jelinek koja je izrazila zadovoljstvo što je ova izložba organizirana na Policijskoj akademiji s obzirom na izuzetno važnu ulogu policije u Domovinskom ratu. Ponajviše i stoga što su upravo na Policijskoj akademiji, u kolovozu 1990., bili su postrojeni Prvi hrvatski redarstvenici. Naglasila je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom s Hrvatskom udrugom vojnih minijaturista.
 
O maketarstvu općenito, ali i o stvaranju ovog projekta govorio je voditelj projekta, a ujedno i predsjednik svjetske maketarske organizacije podružnice Hrvatska (IPMS-a), Tomislav Stipanović. Izrazio je ponos što je prva gostujuća izložba, zahvaljujući suradnji s Muzejom policije organizirana u prostorima Ministarstva unutarnjih poslova.        
 
Glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture Zdenka Terek kazala je da joj je drago što je Muzej policije, odnosno Policijska akademija ustupila prostor za izložbu i da ima mnoštvo otvorenih područja za buduću suradnju Hrvatske zajednice tehničke kulture i Policijske akademije.
 
Izrazivši dobrodošlicu prisutnima i čestitke autorima maketa, izložbu je otvorila načelnica Policijske akademije dr. sc. Davorka Martinjak. „Nadam se da je ovo samo početak suradnje i da nas očekuje niz zajedničkih projekata u tehničkom odgoju i obrazovanju djece i mladih te općoj promociji tehničke kulture“, naglasila je Martinjak.
 
Projekt „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ pokrenut je povodom obilježavanja dviju velikih obljetnica i to: 75. godišnjice tehničke kulture u Republici Hrvatskoj te 30. godišnjice stvaranja Hrvatske vojske.
Navedeni projekt provodi se u organizaciji Hrvatske udruge vojnih minijaturista, IPMS Croatia i Hrvatske zajednice tehničke kulture u suradnji sa Ministarstvom obrane Republike Hrvatske i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, pod visokim pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.
Korištenjem STEAM sadržajne platforme, ispunjena je glavna zadaća projekta, odnosno prikaz vojno tehničkih sredstava korištenih u obrani Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata pa sve do današnjih modernih vojno tehničkih sredstava i to primjenom maketarstva i njegovih pratećih tehnika.
Navedenom STEAM platformom, uspješno su primijenjeni različiti načini istraživanja i učenja, primjene stečenih maketarskih znanja i vještina te samostalnog i grupnog načina rješavanja tehničkih zadaća pri izradi i stvaranju projektnog sadržaja.
 
Izložba se može pogledati u predvorju Policijske škole „Josip Jović“  do 11. srpnja 2021. godine.

Pisane vijesti