Otvorena izložba „Od gradskih straža do policije“

Slika topvijesti/2017/lipanj/izlozba02.jpg

 U Policijskoj školi „Josipa Jovića“ otvorena je izložba pod nazivom „Od gradskih straža do policije“. Izložbu su napravili članovi muzeološke grupe Policijske škole pod vodstvom voditelja Muzeja policije.

U Policijskoj školi „Josipa Jovića“ otvorena je izložba pod nazivom „Od gradskih straža do policije“. Izložbu su napravili članovi muzeološke grupe Policijske škole pod vodstvom voditelja Muzeja policije.

Cilj izložbe bio je približiti današnjoj generaciji budućih policajaca da su i u vremenima prije nekoliko stoljeća postojale javne, gradske, službe koje su se brinule za održavanje javnog reda i mira i koje su otkrivale ondašnje počinitelje kriminalnih radnji. Svako društveno uređenje ima ili je imalo javne službe koje su se brinule za provođenje važećih zakona ili pravila, a te su onda poduzimale sankcije protiv onih koji se tih dogovorenih normi društvenog ponašanja ne bi pridržavali. Danas je to policija, jučer je bila milicija, prije toga redarstvenici, žandari, oružništvo, gradske straže, pudari, grašćaci…

U Srednjem vijeku na području današnje Republike Hrvatske nije postojala jasna državna podjela teritorija: Dalmacija i Primorje bili su pod talijanskim utjecajem, a kontinentalna Hrvatska pod ugarskim utjecajem. Zidinama zaštićeni gradovi na našoj obali i unutrašnjosti samostalno su svojim statutima propisivali načine svoje zaštite i zadatke, koje su na temelju tih statuta, imale tadašnje službe-straže. Vinodolski zakonik iz 1288. godine propisuje da su službu gradskog stražara morali davati svi „punoljetni građani, plemići, pa čak i svećenici“. Općenito, osnovni zadaci gradskih straža ili gradskih gardi, kako su se negdje nazivali, bili su održavanje javnog reda i mira, zatvaranje i otvaranje gradskih vrata, pronalazak počinitelja kaznenih djela, protokolarne dužnosti na javnim svečanostima, ponegdje i suzbijanje opasnosti od požara, a po potrebi i borba protiv neprijatelja.

Za potrebe ove izložbe od 32 hrvatske povijesne postrojbe izdvojeno je njih pet koje su izvorno nastale iz gradskih straža. To su: Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Varaždinska građanska garda, Požeška građanska straža i Šibenska gradska straža. Uz prigodan opis grada u kojem su nastale i povijesni osvrt na nastanak svake od njih, izložene su i replike odora Karlovačke i Varaždinske građanske garde.

Na otvorenju izložbe govorili su voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, a izložbu je otvorio zamjenik načelnika Policijske akademije Željko Mršić.

Izložba ostaje otvorena do 15. srpnja ove godine.



Stranica