Otvorena izložba "Ljepota lažnog sjaja" u Starom gradu Dubovcu

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Ljepota lažnog sjaja - krivotvorene umjetnine i dokumenti iz fundusa Muzeja policije u Muzeju grada Karlovca

Na Starom gradu Dubovcu otvorena je izložba „Ljepota lažnog sjaja“ iz fundusa Muzeja policije. Riječ je o izložbi u kojoj se isprepliću istina i iluzija, predstavljajući izazov kako za znalce tako i za neupućene. "Ljepota lažnog sjaja" nije samo izložba; to je putovanje kroz složenost i raskoš krivotvorene umjetnosti koje nas vodi od hrvatskih obala do globalnih metropola, od modernog doba nazad do klasičnih majstora. Od svog osnutka 2016. godine, na inicijativu kriminalista specijaliziranih za borbu protiv umjetničkih falsifikata, ova izložba služi kao svjetionik u moru obmana, educirajući javnost i promičući budnost u svijetu umjetničkih djela.

Prikupljanje zbirke započelo je 2009. godine, kada su predstavnici pravosuđa prepoznali vrijednost očuvanja umjetničkih krivotvorina ne za uništenje, već za edukaciju i istraživanje, čime je Muzeju policije povjerena jedinstvena zbirka. Danas, Kriminalistička zbirka Muzeja policije čuva više od 80 impresivnih krivotvorina domaćih i svjetskih velikana poput Ivana Lackovića Croate, Nikole Reisera, Oscara Hermana, Charlesa Billicha, Ede Murtića, i mnogih drugih, uključujući pokušaje kopiranja radova stranih velikana kao što su Renoir, Picasso, Dalí i Modigliani.

Izložba nije samo svjedočanstvo o vještini i umješnosti krivotvoritelja, već i o neumornom radu onih koji štite autentičnost i integritet umjetničkih djela. Nakon putovanja iz Zagreba u gradove diljem Hrvatske i čak preko granica u Sloveniju, sada s ponosom postavljamo izložbu "Ljepota lažnog sjaja" na Starom gradu Dubovcu, dodajući joj tako novu, povijesnu dimenziju. Ova lokacija, bogata poviješću i kulturom, pružit će jedinstveni kontekst izložbi, naglašavajući važnost očuvanja naše kulturne baštine i borbe protiv umjetničkih prevara. Izložba izabranih dijela i dokumenta postavljenih na Starom gradu ima za cilj pružiti jedinstveno iskustvo koje će obogatiti znanje svakog posjetitelja te produbiti razumijevanje umjetnosti i njezine vrijednosti.

Zahvaljujući priznanju Hrvatske udruge menadžera sigurnosti 2019. godine, izložba je stekla dodatnu vidljivost i potvrdu svoje važnosti u promicanju partnerstva i suradnje u ostvarivanju sigurnosti na polju umjetnosti. Misija joj je osvijestiti građane o rizicima povezanim s tržištem umjetnina, potaknuti ih na konzultacije sa stručnjacima i upotrebu suvremenih metoda autentifikacije.

Pridružite nam se na ovom obrazovnom putovanju kroz "Ljepotu lažnog sjaja", gdje ćemo zajedno istražiti dubine i zamke svijeta umjetničkih krivotvorina te se naoružati znanjem potrebnim za razlikovanje pravog od lažnog. Vaša pažnja i znatiželja su naši najjači saveznici u borbi protiv umjetničkih prevara.

Izložba ostaje otvorena do 16. lipnja.

Link_1
 

Stranica