Otvorena izložba „Kje so ženske?“

Gostujuća izložba „Kje so ženske?“ Ministarstva unutarnjih poslova Republike Slovenije u Policijskoj akademiji „Prvi hrvatski redarstvenik“ uoči Međunarodnog dana žena

U Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik" u četvrtak, 7. ožujka, u predvorju Policijske škole "Josip Jović" otvorena je izložba slovenske policije „Kje so ženske?“, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj, a u povodu Međunarodnog dana žena.

Otvorenju izložbe prisustvovali su veleposlanik Republike Slovenije u RH Gašper Dovžan, načelnik Policijske akademije Josip Ćelić, direktor slovenske policijske akademije Ivo Holc, zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović, voditeljica Službe za stratešku, europsku i međunarodnu suradnju u Ravnateljstvu policije Vlatka Vulić, slovenski policijski časnik za vezu Srečko Jarc, voditelj Muzeja slovenske policije Muhamed Delić, autorice izložbe Martina Stergar i Terezija Andreja Povše iz MUP-a Republike Slovenije, strani policijski časnici za vezu u Republici Hrvatskoj te brojni gosti.

Izložba „Kje so ženske?“ posvećena je 50. obljetnici sustavnog zapošljavanja žena u slovenskoj policiji. Svrha izložbe jest upoznavanje javnosti o dijelu povijesti slovenske policije koji je do sada bio manje vidljiv, kao i osvješćivanje o značenju poticanja politike jednakosti spolova, prepoznavanja, uključenosti i vidljivosti obaju spolova u policijskoj organizaciji.

U svom pozdravnom govoru, obraćajući se nazočnima, načelnik Josip Ćelić svima je zaželio dobrodošlicu na Policijsku akademiju riječima: „Drago mi je što mi u Policijskoj akademiji 'Prvi hrvatski redarstvenik' istinski promičemo ravnopravnost spolova, što je vidljivo i u znatnoj zastupljenosti žena na rukovodećim položajima.“ Istaknuo je i kako je sretan što našu radnu sredinu svojim znanjem, zalaganjem, stručnošću i predanošću obogaćuju žene koje predano obavljaju svoje svakodnevne poslove, obogaćujući nas kao instituciju. 

O samoj izložbi više je govorila autorica Martina Stergar iz MUP-a Republike Slovenije: „Izložbu 'Kje so ženske?'  u slovenskoj policiji pripremili smo prošle godine u povodu jedne od najvažnijih prekretnica zapošljavanja u policiji - 50. godišnjice sustavnog zapošljavanja policajki. Ovom prilikom pripremili smo i publikaciju istog naziva, a također smo proveli istraživanje na području jednakih mogućnosti žena i muškaraca s naslovom: 'Neki aspekti organizacijskog života u policiji: razlike među spolovima.'“

Prisutnima se obratila i zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović riječima: „Naš je cilj da žena u policiji danas može uspostaviti ravnotežu između obiteljskog i profesionalnog života jer punina života podrazumijeva upravo to, ostvarenje i privatnog i profesionalnog područja. Uvjerena sam da to možemo, ali jedino ako smo dovoljno glasne i ako rušimo i one najmanje stereotipove.“

Uz zahvalu na gostoprimstvu na Policijskoj akademiji, izložbu je otvorio veleposlanik Republike Slovenije u RH Gašper Dovžan, koji je zahvalio što je Policijska akademija omogućila izložbu prilikom nadolazećeg Međunarodnog dana žena. 

Svečanost otvorenja izložbe svojim je nastupom uveličala Policijska klapa „Sveti Mihovil“ s nekoliko prigodnih izvedbi.

Izložba se u Policijskoj školi "Josip Jović" može pogledati do 27. ožujka 2024. godine.






 

Pisane vijesti