Održana promocija knjige Dubravka Klarića "Droga - lažno zadovoljstvo i stvarni problemi"

Predstavljen naslov cijenjenog hrvatskog kriminalista Dubravka Klarića "Droga - lažno zadovoljstvo i stvarni problemi" u nakladi Udruge „Znanje daje sigurnost”

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, u prostorima Muzeja policije na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik" 26. lipnja je predstavljen najnoviji naslov cijenjenog hrvatskog kriminalista i stručnjaka za borbu protiv droge Dubravka Klarića "Droga - lažno zadovoljstvo i stvarni problemi" u nakladi Udruge „Znanje daje sigurnost”.
 
Knjigu su predstavili stručni recenzenti: prim. dr. sc. Miroslav Venus, specijalist epidemiolog i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo ''Sv. Rok''; Siniša Brlas, prof. psihologije u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ te prof. dr. sc. Zoran Zoričić, predstojnik Zavoda za alkoholizam i druge ovisnosti na Klinici za psihijatriju KBC-a ''Sestre Milosrdnice''. Uz recenzente, o knjizi i o autorovom radu govorili su i sam autor te zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović.
 
Recenzenti su zajednički istaknuli da se radi o multidisciplinarnom djelu koje povezuje djelovanje represije i prevencije te da je istovremeno bitan kako rad policije tako i rad zdravstvenih ustanova te stručnjaka na sprečavanju zlouporabe droga. Naglasili su da smatraju da će knjiga biti jednako korisna i policajcima i kriminalistima, ali i liječnicima, psiholozima i psihijatrima upravo iz tih razloga.
 
Svi sugovornici su također uvjereni kako je jedan od najvažnijih čimbenika prevencije zlouporabe droga obitelj, tj. dobri obiteljski odnosi i podrška, a Klarić je izrazio nadu da će upravo njegovo najnovije djelo pomoći u tom smislu mladima i njihovim obiteljima.
 
Autor je isto tako upozorio da je u porastu kriminal vezan uz droge, a samim time i zdravstveni, bihevioralni te zakonski problemi koji nastaju zbog toga. Pohvalio je donošenje nove Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti na koju su se osvrnuli i on te zamjenica načelnika Mirjana Abramović povezavši ju s današnjim obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga.

Pisane vijesti