NAJAVA: Otvorenje izložbe „Ljepota lažnog sjaja“ u Opatiji

Slika /muzej/vijesti/vijesti5.jpg
U subotu, 8. rujna, u 20 sati u Centru Gervais u Opatiji svečano će se otvoriti izložba Muzeja policije krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“. Na izložbi, kojoj je ovo već šesti postav, moći će se vidjeti oko 40 krivotvorenih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora. Krivotvorine umjetnina zasigurno su jedan od najzanimljivijih izložaka iz zbirki Muzeja policije koju čini oko 70-tak krivotvorina - većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje i Vojina Bakića, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija, Pierra Augusta Renoira i Amedea Modigliana.

Sustavno prikupljanje ove građe započelo je 2009. godine kada je Muzej policije putem Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju.

Najvažnije pitanje koje se ovdje postavlja je kako razlikovati krivotvorinu? Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Neke od krivotvorina otkrivene na taj način bit će izložene i u Opatiji.

Cilj ove izložbe je prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.

Tu je i edukativan pristup koji će budućim kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti na što moraju obratiti pažnju kod kupnje umjetnina.

Izložba je osim u Zagrebu, bila postavljena u Varaždinu, Bjelovaru, Splitu i Zadru gdje je pobudila veliki interes kako građana, tako i stručnjaka - od povjesničara umjetnosti, akademskih slikara, likovnih kritičara i drugih stručnjaka. Veliki je interes galerija i muzeja za ovom izložbom iz cijele Hrvatske, pa se izložba nakon Opatije seli u Muzej Like u Gospiću.

 Posjetitelji će zasigurno uživati u ovoj, prije svega, neobičnoj i zanimljivoj izložbi proturječnog naziva „Ljepota lažnog sjaja“.

Izložba se može razgledati u Centru Gervais u Opatiji, Nikole Tesle 5 do 23. rujna, svakog dana od 18 do 22 sata ili po dogovoru.

Ulaz je besplatan i dobrodošli ste!  

Stranica