Muzej policije na Kongresu hrvatskih muzealaca

  • Slika:
  • Slika:

U Muzeju suvremene umjetnosti 19. i 20. listopada održan je 2. Kongres hrvatskih muzealaca na temu „Arhitektura i muzeji“. Otvorenju kongresa nazočio je i ministar kulture Jasen Mesić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić – Vukičević, te brojni uzvanici. 

U Muzeju suvremene umjetnosti 19. i 20. listopada održan je  2. Kongres hrvatskih muzealaca na temu „Arhitektura i muzeji“. Otvorenju kongresa nazočio je i ministar kulture Jasen Mesić, zamjenica gradonačelnika grada Zagreba Jelena Pavičić – Vukičević, te brojni uzvanici.

Na kongresu se govorilo o novim muzejskim zgradama, novim projektima za muzejske zgrade, o prilagodbi starih i zaštićenih zgrada za muzejske svrhe i sl. U sklopu kongresa voditelj Muzeja policije Željko Jamičić održao je izlaganje simboličnog naslova pod nazivom Muzej pod kapom. U izlaganju je govorio o povijesti  kompleksa MUP-a (zgrade u Savskoj i Vukovarskoj ulici) i projektu Muzeja policije koji bi trebao biti unutar tog kompleksa. Između ostalog u svome  izlaganju je istaknuo da postoje  velike  razlike u statusu i tretmanu muzejskih ustanova koje djeluju  samostalno u odnosu na one muzeje koji rade unutar neke institucije. Naglasio je da Muzej policije djeluje u sustavu Ministarstva unutarnjih poslova te da u  Hrvatskoj u tu skupinu još možemo ubrojiti Vojni muzej OS RH koji djeluje u sustavu MORH-a, Hrvatski željeznički muzej unutar Hrvatskih željeznica te Hrvatski poštanski muzej unutar HT-a. Nadalje u svome izlaganju na primjeru Muzeja policije, Jamičić je pokušao objasniti rad unutar jednog velikog sustava u objektu koji je pod konzervatorskom zaštitom, a rad s javnosti se odvija pod strogim mjerama sigurnosti. Muzeji policije koji postoje u mnogim zemljama svijeta s jedne strane osnovani su s ciljem  da pokazuju povijest jedne važne društvene djelatnosti, a s druge strane da budu jedan neformalni i neslužbeni kanal za uspostavljanje boljeg razumijevanja policije s društvenom zajednicom čiju sigurnost štite. Na tragu takvih razmišljanja nastao je i hrvatski  Muzej policije. Muzeju hrvatske policije od njegova osnivanja namijenjen je prostor u objektu na raskrižju Savske ceste i Ulice grada Vukovara u Zagrebu u kojem se nalazi sjedište Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Nije dakle riječ o bilo kakvom objektu MUP-a, već o zgradi u kojoj je sjedište ministra i njegovog Kabineta, što znači da je ulazak u objekt i kretanje po njemu pod posebnim sigurnosnim nadzorom. Spomenuta zgrada MUP-a   djelo je poznatog hrvatskog arhitekta Ivana Zemljaka. Sagrađena  je u razdoblju 1937.-1940. kao Obrtna škola, ali zbog skorog rata nikada nije služila kao školska zgrada, kazao je u svome izlaganju o povijesti Muzeja policije, Željko Jamičić.

Među brojnim govornicima jedno od najzanimljivijih izlaganja održala načelnica Odjela za muzejsku i galerijsku djelatnost Eva Brunović iz Ministarstva kulture, koja je istaknula kako je Muzej policije vrlo aktivan, te često održava izložbe s obzirom na svoj fundus. Osim toga Brunović je najavila i stalni postav Muzeja policije, koji se može očekivati. Govoreći pak o planovima osnivanja iznimno važnih muzeja i obnove postava, Brunović je istaknula Domovinski muzej, Vučedolski, Muzej Velebita. Brojni muzeji ili postavi koje je spomenula svojim su nazivom zaintrigirali prisutne, pa je tako spomenula Pseći muzej, Muzej anđela u Varaždinu, Muzej bajke u Ogulinu, Muzej magije idr.



Pisane vijesti