Međunarodni dan muzeja 18. svibnja

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Promocija monografije „Jedinica za vlakopratnju, Zagreb 1978. – 1994.“ u Muzeju policije

Međunarodni dan muzeja 18. svibnja svečano je obilježen u Muzeju policije promocijom monografije „Jedinica za vlakopratnju, Zagreb 1978. – 1994.“ koja je objavljena u nakladi Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Policijske akademije u Zagrebu.

Promociji su nazočili nekadašnji djelatnici Jedinice za vlakopratnju, Zagreb – danas većina njih u mirovini kao i djelatnici PU zagrebačke, Policijske akademije i Muzeja policije.

Na samom početku sudionicima se obratila voditeljica Službe za nakladničko knjižničnu djelatnost i Muzej policije Helena Jelinek Mareljić i zaželjela svima dobrodošlicu u Muzej policije. Uz kratak osvrt na monografiju pozvala je sve prisutne da nakon promocije svakako pogledaju oba postava muzeja.

Uvaženi skup pozdravio je jedan od urednika monografije Nikša Jelovčić djelatnik Službe za nakladničko knjižničnu djelatnost i Muzej policije dok su urednici Cvetan Kovač i Zdravko Bilić govorili su nastanku i sadržaju monografije. Načelnik Policijske akademije Josip Ćelić se biranim riječima obratio prisutnima i pozdravio rad i ustrajnost autora i urednika monografije naglasivši važnost pisanog traga o ustrojstvenim jedinicama policije kroz povijest.

Monografija Jedinica za vlakopratnju, Zagreb, 1978. - 1994.  na 86 stranica donosi povijesni prikaz Jedinice za vlakopratnju, Zagreb - jedinstvene
strojstvene jedinice koja je obavljala poslove vlakopratnje pod okriljem Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove (RSUP) i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) od 1978. do 1994. godine.

Monografija je strukturirana u šest poglavlja, a svako poglavlje sadrži nekoliko potpoglavlja u kojima su kronološkim redoslijedom zornije prikazane povijesne pojedinosti djelovanja Jedinice za vlakopratnju. Svako poglavlje sadrži mnoštvo fotografija koje prikazuju policijske službenike u obavljanju službe, njihovu opremu i naoružanje; a priložene su i fotografije vezane uz sportske aktivnosti.

Monografija Jedinica za vlakopratnju, Zagreb, 1978. - 1994. predstavlja jedinstveni uradak koji značajno doprinosi istraživanju povijesti i razvojnom putu policije (redarstvenih snaga) na području Republike Hrvatske od 1978. do 1994. godine.

Po završetku promocije uzvanici su, uz stručno vodstvo, razgledali oba izložbena prostora Muzeja policije a neki su obećali darovati muzeju neke drage uspomene iz službe u kojoj su radili do mirovine.

Pisane vijesti