"Ljepota lažnog sjaja"- izložba u Kneževoj palači u Zadru

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
Foto: PU zadarska

U Zadru, 31. srpnja 2018., svečano je otvorena izložba Muzeja policije krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“, postavljena  u edukativnoj dvorani Kneževe palače. Na petom postavu ove izložbe, koja je organizirana  u suradnji s Narodnim muzejom u Zadru, bili su nazočni  pored predstavnika policije, grada, županije te medija,  brojni  zainteresirani domaći i strani gosti.

U atriju atraktivnog prostora Kneževe palače, započela je svečanosti otvorenja izložbe, kojom prilikom je goste najprije pozdravila voditeljica Muzeja policije – Helena Biočić, zatim voditeljica Kneževe palače – Lorena Peroš te Dubravko Novak – načelnik policijske akademije, a stručni osvrt na izložbu i krivotvorine umjetničkih djela na zanimljiv način pojasnila je Antonija Mlikota, docentica Odjela za povijesti umjetnosti sa Sveučilišta u Zadru. Na kraju izlaganja, izložbu je svečano otvorio načelnik Policijske uprave zadarske – Anton Dražina.

Zadrani i njihovi posjetitelji moći će tijekom kolovoza razgledati oko 40 krivotvorenih radova renomiranih domaćih, ali i stranih autora. Krivotvorine umjetnina  zasigurno su jedna od najzanimljivijih izložaka iz zbirki Muzeja policije koju čini oko 70-tak krivotvorina - većinom ulja na platnu i nekoliko skulptura.

Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput: Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Marsada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Oskara Hermana, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ivana Generalića, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i skulpture Dušana Đamonje, a od stranih autora krivotvorine Salvadora Dalija i Paula A. Renoira.

Postavljanjem ove zbirke, želi se upozoriti na beskrupuloznost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.

Izložba se može razgledati u Kneževoj palači u Zadru, Poljana Šime Budinića 3, do 31. kolovoza 2018. godine od 9 do 24 sata.

Stranica