Još jedna međunarodna aktivnost Muzeja policije

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Na izložbi Pigmalion u Ljubljani izložena je krivotvorena skulpture Dušana Džamonje „Čavli“ koja je u vlasništvu Muzeja policije

U Ljubljani u Galeriji Jakopič, 22. listopada otvorena je izložba „Pigmalion“ autora Jake Babnika. U postavi izložbe izložena je krivotvorena skulpture Dušana Džamonje „Čavli“ koja je u vlasništvu Muzeja policije, a također se uz nju u katalogu nalazi i fotografija krivotvorene umjetnine Modiglijanija iz fundusa Muzeja policije.

Naziv izložbe upućuje nas na mit o kiparu Pigmalionu o kojem je pisao Ovidije. Pigmalion se nije htio ženiti i živio je samo za svoju umjetnost. No, jedino je bio zaljubljen u kip žene koji je sam isklesao. Jednoga dana božica Afrodita oživjela je taj kip i Pigmalion se njome oženio. Ova izložba ne predstavlja direktnu poveznicu s mitom, ali on ovdje služi kao simbolička pozadina koja olakšava razumijevanje odnosa koji nastaje između izloženih predmeta, fotografija i prostora u kojem se nalaze. Babnik time kritizira veze i mehanizme naglašavajući vrijednosti suvremenog društva. Svaki predmet ili fotografija ima svoju simboličku vrijednost koja se može prepoznati iz konteksta iz kojega je uzeta, kao na primjer glasačka kutija iz 1990., dio kamena Berlinskog zida, silikonski implantat, lutrijski listići itd. Izloženi predmeti dolaze iz raznih razdoblja, mjesta i društva, a svaki od njih predstavlja, ili vizualno ili simboličko, stanje savršenog ispunjenja i zadovoljstva. To možemo povezati sa zbirkom Muzeja policije pod nazivom „Ljepota lažnog sjaja“ koja na prvi pogled pokazuje to zadovoljstvo i sjaj, ali zapravo onaj lažni sjaj. Zbog toga se naše krivotvorine nalaze na izložbi Babnika koji je to povezao i vidio kao važnu simboličku vrijednost. S Muzejom policije i izložbom „Ljepota lažnog sjaja“ Babnik se upoznao prilikom gostovanja izložbe u Ljubljani ove godine.

Na otvorenju izložbe prisustvovala je voditeljica Muzeja policije Helena Biočić kojoj se autor zahvalio radi posudbe predmeta i sudjelovanja Muzeja policije na izložbi.

Izložba „Pigmalion“ može se pogledati od utorka do nedjelje od 10 do 18 sati od 22. listopada 2019. do 21. siječnja 2020. u Galeriji Jakopič, Ljubljana.

Stranica