Izložba Vukovar – nepokoreni grad

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Policijska akademija, Policijska škola „Josip Jović“ i Muzej policije ove godine obilježavaju 31 godinu od bitke za Vukovar izložbom pod nazivom „Vukovar – nepokoreni grad“ koja je otvorena u predvorju škole 18. studenog 2022

Bitka za Vukovar je najveća, najkrvavija i najduža bitka Domovinskog rata. Započela je 25. kolovoza 1991. žestokim napadom na grad od strane srbočetničkih paravojnih postrojbi i JNA, a nesmiljene borbe trajale su sve do 18. studenog kada je nadmoćniji neprijatelj slomio herojski otpor malobrojnih i iscrpljenih branitelja i okupirao najveći dio Vukovara.
 
Ta patnja i stradavanje hrvatskog stanovništva, tih 100 dana junaštva naših branitelja koji su pružali otpor višestruko nadmoćnijem srpskom agresoru ne smije se nikada zaboraviti, prilikom otvorenja izložbe kazala je voditeljica Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije Helena Jelinek Mareljić.
 
Na izložbi se mogu vidjeti fotografije legendarnog heroja s Trpinjske ceste Blage Zadre i njegovih suboraca, a izložena je i ratna radna odora temeljene policije koju je nosio i sam Zadro.
Izloženo je oružje koje su koristili branitelji Vukovara, a koje je za ovu izložbu iz Zbirke oružja izabrao Siniša Jasić iz Službe za cjeloživotno obrazovanje i smještajno obučne centre Valbandon i Dramalj.
Najvrjedniji eksponat na izložbi  svakako su „čizme koje život znače“ - čizme umirovljenog policijskog službenika iz PU varaždinske, Dragutina Špaca. Branitelji koji su nosili žute „Borovo“ čizme imali su kod neprijatelja „poseban tretman“. Špac je proveo 269 dana su srpskim logorima u Stajićevu, Nišu i Sremskoj Mitrovici. Čizme je uspio sačuvati u torbi sa svojim osobnim stvarima.

Izložbu prate i dvije priče novinara Hrvatskog radija Vukovar Siniše Glavaševića „Priča o ratu“ i Priča o ratniku“, a mogu se vidjeti i izdvojene knjige iz Knjižnog fonda Muzeja policije na temu obrane Vukovara te ratne zastave Specijalnih jedinica policije koje su dale najveći obol u obrani grada.  

Izložbu je otvorila voditeljica Službe za nakladničko-knjižničnu djelatnost i Muzej policije Helena Jelinek Mareljić  na 31. obljetnicu pada Vukovara i na Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje 18. studenoga 2022., a izložba se može pogledati do 9. prosinca 2022. u auli Policijske škole.

Stranica