Izložba fotografija „Interventna policija - pogled kroz objektiv“

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

 

Povodom godišnje vježbe interventne policije, u predvorju Policijske škole Josipa Jovića u ponedjeljak, 17. rujna otvorena je izložba Muzeja policije „Interventna policija – pogled kroz objektiv“. Na izložbi je izloženo 40-tak fotografija interventne policije koje su nastale pri obavljanju svakodnevnih policijskih zadaća. Radi se o fotografijama policijskih službenika interventne jedinice policije koji se bave foto i video dokumentiranjem.

Na izložbi je uz fotografije, izložena muška zimska i ženska ljetna odora, lutka interventnog policajca sa punom opremom, kao i zaštitna oprema koju interventna policija koristi za uspostavu javnog reda i mira. Uz fotografije svakodnevnih policijskih zadaća prikazane su i one manje službene, a više umjetničke. Na fotografijama su prikazani svi rodovi interventne policije:  ekipa za posebne zadaće, policijski službenici za foto i video dokumentiranje te organizaciju sustava veza, policijski službenici sa zaštitno-tragačkim psima, ronioci, poslužitelji oklopnih vozila i vodenog topa.

Interventna policija osnovana je 3. svibnja 2001. godine, a nastala je iz tadašnjih specijalnih jedinica policije koje se transformiraju u specijalnu i interventnu policiju. Razlog je depolitizacija i demilitarizacija policije te tranzicija iz tradicionalnog u suvremeni model aktivnog djelovanja policije. Danas svih 20 policijskih uprava u Hrvatskoj, uključujući i Grad Zagreb, ima svoju interventnu jedinicu kojom rukovodi zapovjednik, dok je na nacionalnoj razini u Ravnateljstvu policije ustrojeno Zapovjedništvo interventne policije. Ovisno o veličini i brojnosti, jedinice su ustrojene u satnije, vodove, odjeljenja i grupe. Nijedan veći sportski događaj ili javno okupljanje u Hrvatskoj ne može se održati bez interventne policije. Samo u 2017. godini interventne jedinice policije angažirane su u gotovo 36 000 slučajeva, od toga 200-tinjak puta na sportskim događajima.

Izložba je otvorena do 19. listopada 2018. godine, a može se razgledati svakog radnog dana od 9 do 14 sati u Policijskoj školi Josipa Jovića na Policijskoj akademiji, Avenija Gojka Šuška 1, Zagreb.
 

 

Stranica