Iz fundusa Muzeja policije - Mungos 1.3 RW

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Projekt MUNGOS bio je u vrijeme izvođenja (od 1991. do 1997.) jedan od rijetkih, a najvjerojatnije i jedini, razvojno-istraživački projekt iz područja mobilne robotike ne samo u Hrvatskoj već i šire u regiji.

Robot Mungos 1.3 RW je mobilni, daljinski vođen manipulacijski sustav za uporabu na otvorenim i zatvorenim prostorima u svim opasnim situacijama za čovjeka.

Glavna mu je namjena otkrivanje i neutralizacija formacijskih minsko-eksplozivnih sredstava i naprava.

Robot se može koristiti i u druge svrhe kao pokretni inspekcijski i nadzorni sustavi – za tehničku zaštitu objekata, radioaktivna ili kemijska skladišta, kao izviđačko i radno sredstvo u svim ekološki potencijalno opasnim situacijama te kao izviđačko i borbeno sredstvo specijalnih postrojbi (navođena naoružana platforma i sl.).

Razvoj prototipa EOD (Explosive Ordnance Disposal) robota Mungos počeo je u veljači 1992. u Odjelu za naoružanje, specijalnu opremu i tehničku zaštitu MUP-a RH. Projektiranje i konstrukcija mehanike odvijali su se na Odsjeku za konstrukciju, a izrada mehanike u Prototipnoj radionici toga Odsjeka. Za razvoj i izradu elektronike zaslužne su različite kooperantske tvrtke. Prototip je prošao dvije razvojne faze: Mungos 1,1 W (eng. Wire – žica, upućuje na žičnu daljinsku komunikaciju) i Mungos 1,2 W.

Upravljački sustav prototipa izradila je za tvrtku BIS skupina inženjera i tehničara s Brodarskog instituta u Zagrebu. Prva testiranja prototipa Mungos 1,2 W izvršena su potkraj siječnja 1994. godine. Opsežna, dvomjesečna ispitivanja provedena su u PU zagrebačkoj. Na temelju tih ispitivanja sredinom 1995. donesena je odluka o proizvodnji tzv. nulte serije od triju robota serije Mungos 1,3 RW (R – oznaka za radijsko ili daljinsko upravljanje, W – žično upravljanje), što znači da su mogli biti upravljani radijskom ili žičnom vezom. Roboti su upisani kao osnovna sredstva MUP-a RH pod brojevima: HO 77623, HO 77624 i HO 77625. Do 2005. robot HO 77624 bio je u Odjelu policijske tehnike i na njemu su u tvrtkama BIS (Avenija Većeslava Holjevca 20) i poslije DOK-ING d.o.o. (Žitnjak bb), obje iz Zagreba, napravljena preuređenja upravljačkog sustava. Umjesto standardnog upravljačkog pulta, instalirana je upravljačka jedinica koju je DOK-ING d.o.o. koristio za upravljanje strojevima za razminiranje.

Tijekom izvođenja (od 1991. do 1997.) projekt Mungos bio je jedan od rijetkih, a najvjerojatnije i jedini, razvojno-istraživački projekt iz područja mobilne robotike ne samo u Hrvatskoj nego i u široj regiji. Proces razvoja prototipa Mungos je poseban jer je u nevjerojatno skromnim mogućnostima i ratnom okruženju 90-ih doveden do razine funkcionalne primjene.

Taj je robot korišten na pirotehničkim poslovima razminiranja poluotoka Prevlake i nakon eksplozije skladišta streljiva u Dubokom jarku. Godine 2006. zaključeno je da je elektronika robota iz serije Mungos 1,3 W zastarjela te da je njegova parcijalna rekonstrukcija za MUP neisplativa pa robot je predan Muzeju policije.

Stranica