I eksponati Muzeja policije na velikoj izložbi „Hrvatska svijetu“

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

U Meštrovićevom paviljonu, 12. veljače 2021. otvorena je izložba naziva Hrvatska svijetu

Multidisciplinaran je to izložbeni projekt s peko 1500 eksponata nastao na temelju ideja i istraživanja specijalnog izdanja Večernjeg lista, Hrvati koji su mijenjali svijet.

Riječ je o izložbi nacionalnog značaja čiji je cilj pozicionirati i revitalizirati pojedince s naših prostora koji su svojim radom, stvaranjem, izražavanjem i trudom promijenili svijet na bolje.

Premda se Hrvatska može podičiti zavidnom brojkom ljudi koji su ostvarili značajne znanstvene rezultate i dosegli vrhunce umjetničkog izričaja, na izložbi Hrvatska svijetu odabrani su oni pojedinci čije je djelovanje imalo konkretnog utjecaja na globalnu povijest čovječanstva.

Tako se između 38 velikana može naći i Ivan Vučetić, otac daktiloskopije, čiji je deseteroprstni sustav identifikacije početkom 20. stoljeća službeno u uporabu uveden u mnogim zemljama svijeta. Upravo takva originalnost, vizionarstvo, široka primjena ideja i izuma bili su kriterij za odabir pojedinaca zastupljenih na ovoj izložbi. Muzej policije posudio je dio eksponata vezan u otiske prstiju, ali i samog Vučetića, organizatorima ove velike i hvalevrijedne izložbe.   
U postavu se mogu razgledati razne umjetnine, autorski nacrti, patenti kao što je velocimetar našeg Josipa Belušića, arhivski dokumenti i video zapisi te uređaji i naprave nastale prema patentima i idejama zaslužnih pojedinaca. Iz fundusa Muzeja policije izložena je i krivotvorena umjetnina potpisana renomiranim hrvatskih umjetnikom Edom Murtićem. Uz krivotvorenu umjetninu nalazi se i izvornik odnosno originalna umjetnina pa posjetitelji mogu vidjeti razliku između originala i krivotvorine.  

Suorganizatori izložbe su Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Akademija likovnih umjetnosti i Real grupa. Ovim putem se zahvaljujemo Akademiji likovnih umjetnosti te kustosici izložbe dr.sc. Aniti Ruso što prate rad Muzeja policije i ponosni smo što smo jedan od samo nekoliko hrvatskih muzeja koji su svojim malim doprinosom doprinijeli ovoj velikoj izložbi o hrvatskim velikanima.

Izložbu možete posjetiti svakim danom od 9 do 21 sati, sve do 15. svibnja, a organizirana je u skladu sa svim epidemiološkim standardima za zaštitu od koronavirusa te su prostori dodatno zaštićeni i posebnom SmartCoat nanotehnologijom koja djeluje protiv virusa i bakterija do 99,99%.

Pisane vijesti