Dvostruki jubilej Vojnog ordinarijata u RH

  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:
  • Slika:

Povodom 15 godina Vojne biskupije i 20 godina hodočašćenja u Lourdes i Mariju Bistricu, danas 25. travnja, Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj organizirao je svečano obilježavanje tih jubileja

Foto: MUP

Povodom 15 godina Vojne biskupije i 20 godina hodočašćenja u Lourdes i Mariju Bistricu, danas 25. travnja,  Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj  organizirao je svečano obilježavanje tih jubileja. Obilježavanje Središnje proslave započelo je svečanom svetom misom u 11.00  sati u zagrebačkoj zavjetnoj crkvi Svete Mati Slobode na Jarunu. Uz koncelebraciju biskupa, provincijala i svećenika, misno slavlje predvodio je nadbiskup Nikola Eterović, generalni tajnik Biskupske sinode.

Svečanom obilježavanju jubileja prisustvovala su visoka državna izaslanstva, među kojima i brojni visoki dužnosnici, predstavnici Ministarstva obrane RH i Ministarstva unutarnjih poslova RH. Uz zamjenika ministra unutarnjih poslova Evelina Tonkovića, događaju su nazočili:  v.d. glavnog ravnatelja  Dražen Vitez, zapovjednik Zapovjedništva specijalne policije Zdravko Janić, načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti  i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Željko Renić, zapovjednik Antiterorističke jedinice „Lučko“ Alen Klabot, načelnici policijskih uprava i mnogi drugi.

U prigodi proslave obljetnica nakon svete mise svečano je otvorena izložba o Vojnoj biskupiji „U službi čovjeka i mira“. Tom prigodom uručena su brojna odlikovanja i pohvale zaslužnim djelatnicima. Za uspješnu suradnju i veliki doprinos u provedbi poslanja  Vojnog ordinarijata u Ministarstvu unutarnjih poslova, mons. Juraj Jezerinac „Tromedalju Vojnog ordinarijata RH“ uručio je policijskom savjetniku  Željku Jamičiću,  voditelju Muzeja policije. 

Generalni vikar prof. dr. sc. Jakov Mamić nazočne je u uvodnom govoru upoznao s aktivnostima Vojnog ordinarijata, podsjetivši pritom, između ostalog, da je  dušebrižništvo za djelatnike vojske i policije bitan duhovno-pastoralni čimbenik Vojnog ordinarijata. Taj dio zadaće provodi se uz pomoć 30 vojnih i policijskih kapelana te istog broja njihovih pomoćnika, koji su im na raspolaganju u vojarnama, policijskim postajama te u mirovnim misijama.

Kratki osvrt na izložbu dao je jedan od autora izložbe,  voditelj Muzeja policije  Željko Jamičić ističući kako se izložba sastoji od tri manje izložbe koje sve zajedno čine jednu cjelinu: prva je izložba o 15 godina vojnog ordinarijata u RH, druga je o 20 godina vojno-redarstvenog hodočašća u Lourdes, a treća o 20 godina vojno-redarstvenog hodočašća u Mariju Bistricu.

Nakon prigodnih govora, ovu izložbu koja je posvećena hrvatskim braniteljima svečano je otvorio vojni ordinarij mons. Juraj Jezerinac.

Sveto misno slavlje i svečano otvorenje izložbe izvedbama nekoliko prigodnih pjesama uveličali su:  Zbor i Tamburaški orkestar Policijske akademije pod ravnanjem prof. Nevenke Pavleković te  Klapa HRM „Sv. Juraj“.

Inače, ova izložba fotografija i plakata s hodočašća postavljena je u organizaciji Muzeja policije i Odjela za suradnju s Vojnim ordinarijatom. Izložba će  osim u crkvi Svete Mati Slobode biti postavljena i na Policijskoj akademiji, u Vojnom ordinarijatu, u Mariji Bistrici te na Hrvatskom vojnom učilištu „Petar Zrinski“.



Pisane vijesti