Dokumentiranje skupina predmeta koji čine cjelinu

Slika /vijesti/2021/4 mjesec/safe_image.jpg

Radionica u organizaciji MDC

U organizaciji Muzejskog dokumentacijskog centra u petak, 30. travnja 2021. od 10 do 11:30 sati preko platforme Zoom održana je radionica Dokumentiranje skupina predmeta koji čine cjelinu. Ispred Muzeja policije radionici su prisustvovale Silvija Brtan i Helena Jelinek.

Kratak uvod u temu i teorijski dio obrade ove građe (pravna muzejska regulativa i primjena Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima) obradio je dr. sc. Goran Zlodi s Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Na radionici su uz pomoć primjera iz prakse, stručni djelatnici iz Muzeja grada Zagreba mr. sc. Dubravka Stančec, viša kustosica i dokumentaristica te  Dajana Batinić, viša dokumentaristica pokazali način inventarizacije skupne jedinice građe-album fotografija, skije, pismo.

Kao primjer pokazan je i način inventarizacije pojedinačne jedinice građe koja je prije restauracije bila inventirana kroz nekoliko sastavnica, a nakon restauracije objedinjena u logičku cjelinu.

Ovo je jedna od radionica u organizaciji MDC, na kojoj je sudjelovalo 96 sudionika, a snimka webinara može se pogledati na You tube kanalu Muzejskog dokumentacijskog centra.

Stranica