Charles Billich na izložbi "Ljepota lažnog sjaja"

Slika topvijesti/2016/listopad/muzej_izlozba_00.jpg

Na izložbi je izložen jedan krivotvoren rad potpisan njegovim imenom pod nazivom „Akt žene s violinom“.

Foto: MUP

Izložbu „Ljepota lažnog sjaja“ koju je postavio Muzej policije u prostoru MUP-a u Zagrebu posjetio je australski slikar hrvatskog porijekla Charles Billich.

Na izložbi je izložen jedan krivotvoren rad potpisan njegovim imenom pod nazivom „Akt žene s violinom“. Riječ je o grafici otisnutoj u plavoj boji koja se vodi pod inventarnim brojem muzeja policije 2992. Za taj rad slikar je izjavio da je krivotvoren njegov motiv, a krivotvoren je i potpis jer u njemu nedostaje jedno slovo „i“  pa stoji Bilch umjesto Billich.

Zanimljivo, u policijskoj kapelaniji sv. Mihaela Arkanđela u MUP-u nalaze se kopije crteža  s motivima postaja Križnog puta koje je slikar Billich vlastoručno potpisao uoči blagoslova kapelice. Iskoristio je  prigodu pa je uz izložbu  razgledao i kapelicu sa svojim radovima. Slikara Billicha i pratnju primio je pomoćnik ministra Mišo Faletar.

Hrvatski slikar CHARLES BILLICH (1934.) rodio se u Lovranu kao Karlo Bilić. Zbog neslaganja s komunističkim vlastima, nekoliko je godina proveo u zatvoru. Pušten je posredstvom Crvenog križa, nakon čega je emigrirao u Australiju 1956. godine, a tamo je i završio studij umjetnosti. Motivi njegovih slika su portreti, prikazi sportskih događanja, balet, arhitektura, kazalište i religijski motivi.

Njegove slike nalaze se u muzejima i galerijama diljem svijeta npr. u Vatikanu, u Olimpijskom muzeju u Lausanneu, u Muzeju Crvenog križa u Ženevi, u zgradi Ujedinjenih naroda u Ženevi, u zgradi japanskog parlamenta, u hramu Shaolin u Kini itd. Nalaze se i u Gradskom poglavarstvu Rijeke, u hrvatskom veleposlanstvu u Canberri i u australskom veleposlanstvu u Zagrebu.

Naslikao je ciklus slika posvećen hrvatskim znanstvenicima poput Ruđera Boškovića, Slavoljuba Penkale, Nikole Tesle, Fausta Vrančića i drugih. Također je slikao i blaženog Alojzija Stepinca te  pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.



Stranica