Izložba povodom 30.-te obljetnice Krvavog Uskrsa na Plitvicama 31.03.1991. – 31.03.2021.

Ove godine s posebnim pijetetom sjećamo se krvavog Uskrsa na Plitvicama

Prošlo je 30 godina od zasjede srpskih ekstremista iz koje je napadnuta kolona vozila s hrvatskim specijalcima nedaleko od plitvičkih hotela. Svemu su prethodili mitinzi srpskih ekstremista koji su nasilno preuzeli upravu Nacionalnog parka Plitvice i terorizirali radnike koji nisu bili srpske nacionalnosti čemu su se mlade hrvatske oružane snage, tada nastajući u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, kao specijalne postrojbe MUP-a morale suprotstaviti.

Napadnuti hrvatski branitelji pružili su munjevit i jak otpor. Sukob je trajao nekoliko sati. Nažalost, u akciji neprijateljski metak smrtno je ranio 22-godišnjeg hrvatskog policajca Josipa Jovića, pripadnika Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje. Prema riječima suboraca, bio je najistureniji u napadu. Unatoč brzoj intervenciji saniteta, Jović dolazak do bolnice nije izdržao. Još je devet hrvatskih policajaca ranjeno.

Josip Jović prva je žrtva Domovinskog rata i policijska škola na Policijskoj akademiji u Zagrebu s ponosom nosi njegovo ime.

Povodom tog nemilog događaja Muzej policije je u izložbenom prostoru u kojem je prikazan put hrvatske policije u Domovinskom ratu postavio izložbu fotografija i opreme korištene u akciji hrvatskih specijalaca na Plitvicama 1991.

Izložba se može pogledati od 29. ožujka do 6. travnja 2021. u radno vrijeme muzeja od 10-13 sati svaki radni dan ili u drugo vrijeme uz najavu i dogovor.

Pisane vijesti