Ivan Vučetić (Hvar, 1858. – La Plata, 1925.)

Iako ne pripada izravno ovoj temi, jer je živio jedno stoljeće prije nas, mišljenja smo da bi bilo šteta ne spomenuti Ivana Vučetića u zbirci Hrvati u policijama stranih zemalja. Ivan Vučetić najpoznatiji je Hrvat koji je radio u stranim policijama. Iako nije bio policijski službenik u odori, započeo je raditi kao službenik u Uredu za statistiku u policiji u La Plati a postao je poznat po sustavu klasifikacije otisaka prstiju što je bio veliki doprinos svjetskoj kriminalističkoj praksi u borbi protiv zločina. Njegov život i rad prije svega su vezani za Argentinu, što nam ipak ne uzima radost isticanja njegovog porijekla, s jednog dalmatinskog otoka na kojem je stekao, za ondašnje vrijeme, vrlo dobro obrazovanje a slušajući razgovore odraslih napajao i svoj znatiželjni dječački duh.
Od Vučetića u našem muzeju nemamo izvornih predmeta ali raspolažemo fotografijama koje smo dobili od Museo Vucetich iz La Plate, te od obitelji Ivana Vučetića s Hvara i gospođe Guiomar Vucetich iz Argentine.
Jedan dio manje poznatih fotografija stavili smo u galeriju slika, a Vučetićev životopis prikazujemo kroz feljton objavljen u našem glasilu MUP-a tijekom 2008. godine.