Poznata izložba „Ljepota lažnog sjaja“ Muzeja policije u Ljubljani


U sklopu manifestacije „Prešernov dan, slovenski kulturni praznik“ na Fakultetu za varnostne vede u Ljubljani u četvrtak, 7. veljače otvorena je izložba Muzeja policije „Ljepota lažnog sjaja“. Poziv za izložbu Policijskoj akademiji, kojoj ustrojstveno pripada Muzej policije, stigao je početkom godine od dekana Fakulteta za varnostne vede Andreja Sotlara. Nakon niza gostovanja u hrvatskim gradovima u 2017. i 2018. godini, ovo je prvi postav izložbe izvan Republike Hrvatske.
Zamjenik generalne direktorice slovenske policije Jože Senica, dekan Andrej Soltar i načelnik Policijske akademije Dubravko Novak, kao izaslanik glavnog ravnatelja policije, održali su pozdravne govore, a prisutnima se obratio i hrvatski veleposlanik u Republici Sloveniji Boris Grigić. Stručna predavanja o problematici krivotvorenih umjetnina te kulturne i ukradene baštine održali su redoviti profesor na Fakultetu za varnostne vede Bojan Dobovšek i voditeljica Muzeja policije Helena Biočić. U hrvatskom izaslanstvu bio je i voditelj Visoke policijske škole Krunoslav Borovec.
Izložba u Ljubljani jedanaesti je postav izložbe „Ljepota lažnog sjaja“, gdje posjetitelji mogu vidjeti 39 krivotvorenih umjetničkih djela poznatih hrvatskih i stranih autora. Radi se o krivotvorinama radova poznatih hrvatskih slikara poput Ede Murtića, Zlatka Price, Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Đure Pulitike, Vaska Lipovca, Miljenka Stančića, Vladimira Kirina, Borisa Bućana, Ivana Rabuzina, Ferde Kovačevića, Dragice Cvek Jordan, Slave Raškaj i drugih. Tu su i dvije skulpture Dušana Džamonje i Vojina Bakića, kao i krivotvorine stranih autora Salvadora Dalija, Amedea Modiglianija, Pierre-Augustea Renoira te Pabla Picassa.
Izložba u Ljubljani otvorena je do 5. ožujka.

O izložbi „Ljepota lažnog sjaja“
Izložba Muzeja policije „Ljepota lažnog sjaja“ prvi je put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a nakon toga gostovala je u mnogim gradovima diljem Hrvatske: Varaždinu, Bjelovaru, Splitu, Zadru, Opatiji, Gospiću, Osijeku i Koprivnici. Krivotvorine umjetnina pripadaju Kriminalističkoj zbirci Muzeja policije, koja sadrži predmete kriminalnih radnji, a od 455 predmeta te zbirke 72 predmeta čine krivotvorene umjetnine.
Sustavno prikupljanje ove građe započelo je 2009. godine, kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju.  
Najvažnije pitanje koje se ovdje postavlja jest kako razlikovati krivotvorinu. Ponekad se razlike mogu uočiti golim okom, a vjernije krivotvorine uspijevaju otkriti samo autori ili znanstvene metode koje provodi Hrvatski restauratorski zavod ili MUP-ov Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“. Cilj i ideja izložbe jest prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preza od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca.
Edukativan pristup budućim će kupcima umjetnina ukazati na suvremene metode vještačenja sumnjivih umjetničkih djela i upozoriti ih na što moraju obratiti pažnju kod kupnje.
Izložba „Ljepota lažnog sjaja“ pobudila je veliki interes i građana i stručnjaka – povjesničara umjetnosti, akademskih slikara i likovnih kritičara.
 

Stranica