Izložba krivotvorina umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“ u Osijeku

U foajeu Hrvatskog narodnog kazališta Osijek, danas, 20. studenog, u 11 sati, u organizaciji Muzeja policije i Policijske uprave osječko-baranjske, svečano je otvorena izložba o krivotvorinama umjetnina pod nazivom „Ljepota lažnog sjaja“.
Danas je otvoren deveti postav ove izložbe na kojem je izloženo 26 krivotvorina slika i dvije skulpture.  Na ovom postavu mogu se vidjeti krivotvorine radova renomiranih hrvatskih slikara poput Ljube Ivančića, Mersada Berbera, Dimitrija Popovića, Ivana Rabuzina, Slave Raškaj, kao i svjetski poznatih autora Salvatora Dalija te Pabla Picassa.
Prisutne je pozdravio intendant HNK Osijek Božidar Šnajder, koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je postava izložbe u Osijeku smještena upravo u prostorijama ovog kazališta. Voditeljica Muzeja policije Helena Biočić posjetitelje je upoznala s posebnošću baš ove izložbe, kao i s radom Muzeja policije. U obraćanju gostima i uzvanicima načelnik Policijske akademije Dubravko Novak  rekao je da je cilj izložbe prevencija, odnosno upozoriti građane na bezobzirnost crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali naivnih i neupućenih kupaca. Po završetku obraćanja prisutnima, izložbu je svečano otvorio načelnik PU osječko – baranjske Ladislav Bece.
Izložba Muzeja policije krivotvorenih umjetnina „Ljepota lažnog sjaja“ prvi je put postavljena 2016. godine u Ministarstvu unutarnjih poslova u Zagrebu, a nakon toga gostovala je u mnogim gradovima diljem Hrvatske: Varaždinu, Bjelovaru, Splitu, Zadru, Opatiji i Gospiću. Prikupljanje ove građe započelo je 2009. godine kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju. 
Izložba će trajati do 30. studenog, a za građane je biti otvorena svakodnevno od 12 do 20 sati. Ulaz na izložbu je slobodan.
 



Stranica