Izložba "Ukradena baština" u Mimari

U Muzeju Mimara otvorena je u petak 28. rujna izložba Muzeja grada Iloka i Muzeja policije „Ukradena baština - Stolen heritage“, u sklopu projekta Europske godine kulturne baštine 2018.
Izloženo je 13 okvira umjetnina koje su otuđene iz Muzeja grada Iloka u vrijednosti od oko 5 milijuna kuna. 
Uz brojne posjetitelje samom otvorenju nazočili su ravnateljica Muzeja Mimara Lada Ratković-Bukovčan, ravnateljica Muzeja grada Iloka Maja Barić, autorica izložbe Andrea Rimpf, voditeljica Muzeja policije Helena Biočić i savjetnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Buterin koji je i otvorio izložbu.
Govoreći o izložbi i njenom značenju, savjetnik Buterin je istaknuo kako se ovim projektom upoznaje javnost o problematici ukradenih umjetnina. Iznimno je važno upozoriti na gubitak kulturnog naslijeđa zajednice, a kroz ovu izložbu možemo vidjeti neka od najvrjednijih umjetnina koja su ukradene 80-tih i 90-tih godina prošlog stoljeća za kojima policija još uvijek traga, kazao je Buterin.
Također je istaknuo kako je suradnja započela prije godinu dana, a intenzivna je i dalje, dok su potrage za ovim djelima objavljene su na web stranici MUP-a i u Interpolovim bazama podataka. U ovom trenutku u toj bazi podataka postoji oko 63 tisuće objava potraga za umjetninama, od čega 475 raspisanih na zahtjev hrvatske policije. Ove brojke dokazuju koliko je ovaj problem raširen, pa je izložba Ukradena baština iznimno značajna jer će se posjetitelji educirati o opasnosti krađa muzejskih zbirki, kao i o nezakonitoj trgovini umjetninama, kazao je Buterin. 
O izložbi saznajte više putem aplikacije na Google play trgovini pod nazivom „Ukradena baština/Stolen heritage“, a koju je potrebno preuzeti na svoj pametni telefon kako bi vidjeli fotografije umjetnina koje nedostaju u okvirima.
Izložba je otvorena od 28. rujna do 7. listopada 2018. godine, a ulaz je slobodan. 


Stranica