Hrvatska policija u mirovnim misijama-izložba

U utorak 27.rujna 2011. u 12 sati u Ministarstvu unutarnjih poslova, Savska cesta 39 svečano je otvorena izložba Muzeja policije pod nazivom Hrvatska policija u mirovnim misijama.

U utorak 27.rujna 2011. u 12 sati u Ministarstvu unutarnjih poslova, Savska cesta 39 svečano je otvorena izložba Muzeja policije pod nazivom Hrvatska policija u mirovnim misijama.

Otvorenju izložbe pored predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova  nazočili su   i predstavnici Ministarstva obrane Republike Hrvatske, na čelu sa državnim tajnikom Pjerom Šimunovićem.

Svečano otvorenje ove izložbe dio je programa kojim se ove godine obilježava  Dan policije.Nazočnima se najprije sa nekoliko uvodnih riječi obratio g. Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije. Istaknuo je da se ove godine obilježava deset godina rada Muzeja policije. Ovo je jedna od naših ovogodišnjih izložbi a sa svojim izložbama ove smo godine gostovali u  gradskim muzejima Siska i Virovitice.

Budući da se ove godine navršava dvadeset godina od početka Domovinskog rata ovom izložbom želimo pokazati napredak hrvatske policije na profesionalnom i stručnom planu, odnosno želimo pokazati kako je Hrvatska od primateljice pomoći u stvaranju mira postala zemlja koja sa svojim vojnim i policijskim snagama, djelujući u misijama Ujedinjenih naroda i Europske unije u svijetu, sudjeluje u stvaranju i uspostavi mira u drugim zemljama.

 Prikupili smo 2 700 fotografija od kojih manji dio prikazujemo u dvodimenzionalnom, a ostatak u digitalnom formatu. Fotografije prikazuju od svakodnevnog rada kolegica i kolega, svečane trenutke života u misijama, pa do uobičajenih slika iz života stanovnika zemalja u kojima djeluju misije.

Sakupljači policijskog znakovlja ovom izložbom doći će na svoje jer izložba prikazuje znakovlje stranih policija koje su naši kolege prikupili boravkom u misijama.

G.Jamičić dodao je i da će svi posjetitelji moći sudjelovati u nagradnoj igri poznavanja engleskog jezika jer je on preduvjet za sudjelovanju policajaca u mirovnim misijama. Najbolji će dobiti knjigu kolege Deana Savića „Memento Afganistan“ u kojoj je opisao svoje doživljaje u vrijeme boravka u mirovnoj misiji u Afganistanu 2005. g

Ravnatelj Uprave za Europske integracije i međunarodne odnose g. Filip Dragović, prije no što je otvorio izložbu,  osvrnuo se na  razdoblje unazad jedanaest godina kada je počelo  upućivanje policijskih službenika i misije OESS-a na Kosovu i u Gruziji i kasnije nastavilo sa upućivanjem u misije UN-a na Cipru, Kosovu, Istočnom Timoru te misiji ISAF/NATO u Afganistanu pa sve do danas, kada od strane misija u kojima učestvujemo kao i međunarodnih organizacija, dobivamo pohvale za rad naših službenika, te vezano s tim i zamolbe za nominacijom naših policijskih službenika na visoko pozicionirana rukovodeća mjesta u misijama što ukazuje na njihov visoku razinu stručnosti i zalaganja.

Nadalje je govorio o tome da je kvaliteta i stručnost hrvatskog policajca i vojnika u mirovnoj misiji prepoznata i od strane Glavnog tajništva UN-a, kada je RH imenovana u UN-ovu Komisiju za izgradnju mira.

Trenutno u misijama imamo 24 policijska službenika/raspoloživih pozicija; od toga 14 policijskih službenika u misijama UN-a (4 na Cipru, 5 na Istočnom Timoru i 5 na Haitiju), 6 policijskih službenika u misijama Europske Unije (4 na Kosovu i 2 u Afganistanu) te 4 policijska službenika u misiji NTM-A u Afganistanu.

Ponukani stečenim pozitivnim iskustvom u međunarodnim misijama i željom za što boljom pripremom naših budućih učesnika u međunarodnim mirovnim misijama, odlučili smo se na organizaciju i provođenje tečaja za obuku policijskih službenika u mirovnim misijama UN-a  ”UNPOC – CROATIA” koji se dosljedno provodi od 2006 godine do danas rekao je g.Dragović te je potom izložbu proglasio otvorenom.



Pisane vijesti