Damir Cavor

Skuplja registarske pločice već trideset godina. Od malih nogu zanimale su ga registracijske pločice, njihov izgled, propitkujući otkud tolika raznolikost boja i oblika. Već ih je kao jedanaestogodišnjak počeo zapisivati i opisivati. Prvu registarsku pločicu dobio je za 16. rođendan od školskog kolege koji ju je skinuo sa svoga bicikla iz švicarskog kantona Aargau. I otad je počelo skupljanje pa je želja da ih prikupi što više iz svih dijelova svijeta prerasla u strast, proširivši fokus zanimanja i na stare automobilske pločice koje se više ne mogu vidjeti u prometu.
 

Mišljenja je kako su registarske pločice sastavni dio prometne kulture i kulturne baštine - skup običaja, tradicije i dobara iz prošlosti koje ne bismo trebali zaboraviti. Njihovim izgledom i sadržajem identificira se pripadnost državi, a uspoređujući ih, mogu se uočiti mnoge sličnosti i razlike te pratiti njihovo mijenjanje usporedo s političkim promjenama zemalja kojima pripadaju.
Zbirku čini tisuću primjeraka registarskih pločica iz 107 zemalja svijeta, uključujući i onih zemalja kojih više nema na zemljovidima. Najstarija registarska pločica u zbirci potječe iz doba Savske Banovine s vozila iz 1930. godine.
 

Zainteresirani se mogu obratiti na adresu elektroničke pošte plates.hr@gmail.com, ili na brojeve +385 01 37 05 804; +385 091 50 05 057 ili na internetsku stranicu www.hr-plates.com; Trsje 35, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

 
Popis izložaka na Izložbi policijskog znakovlja
  • 8 okvira
  • 108 registarskih oznaka