Otvorena izložba: „Umjetnost je i u meni i u tebi“

Jučer je u sjedištu MUP-a otvorena izložba učeničkih likovnih radova korisnika „Doma za odgoj djece i mladeži Zagreb“, izrađenih na kreativnim radionicama Udruge za kreativni socijalni rad, koja je zajedno s Muzejom policije i postavila ovu izložbu
 

Foto: MUP
 

U Muzeju policije u sjedištu MUP-a RH otvorena je jučer, 24. svibnja, izložba učeničkih likovnih radova u sklopu projekta „Umjetnost je i u meni i u tebi“. Izloženo je više od 300 radova korisnika „Doma za odgoj djece i mladeži Zagreb“, izrađenih na kreativnim radionicama Udruge za kreativni socijalni rad, koja je zajedno s Muzejom policije i postavila ovu izložbu.

Mnogobrojnim posjetiteljima, kao i štićenicima Doma, prigodnim su se riječima povodom otvaranja izložbe obratili Željko Jamičić, voditelj Muzeja policije, Danijela Đurak, socijalna radnica, predstavnica Udruge za kreativni socijalni rad i savjetnik ministra dr. Josip Mihaljević.

Voditelj Muzeja policije Željko Jamčič rekao je kako je radove štićenika vidio još prošle godine u Školskom muzeju. Izložba u Muzeju policije prava je prilika jer je veći prostor te je postojala mogućnost izlaganja većeg broja radova. - Prikladan je i ovogodišnji slogan Dana muzeja: „Muzeji za društveni sklad“. Pod tim sloganom nastoji se promicati razumijevanje, tolerancija, uklanjanje granica te njegovanje povjerenja između različitih društvenih skupina. Stoga je ovo jedan od načina uspostave većeg povjerenja i razumijevanja između policije i djece, štićenika Doma za odgoj djece i mladeži - kazao je Jamičić.

Pojasnivši naslov projekta „Umjetnost je i u meni i u tebi“, predstavnica Udruge za kreativni socijalni rad, Danijela Đurak, rekla je kako svatko od nas nosi umjetnost u sebi na svoj način. To svakako treba potaknuti da iziđe iz osobe kao kreacija. Projekt je zaživio upravo na inicijativu samih korisnika Doma i to drugu godinu za redom. Stoga smo ponosni da više od 300 radova, koje je na radionicama od jeseni 2009. do travnja 2010. izradilo 115 korisnika, možemo izložiti u Muzeju policije - poručila je Đurak.

U nadahnutim govoru okupljenim štićenicima i uzvanicima u ime MUP-a RH obratio se dr. Josip Mihaljević, savjetnik ministra, koji je i otvorio izložbu. Djeci je poručio kako su ona naša budućnost. Biblijski se osvrnuo na čovjeka kao jednakog pred jednakima istovremeno podsjećajući na Povelju o pravima čovjeka i pravima djece UN-a, gdje bi svi trebali biti jednaki i trebali imati jednake šanse. Poznajući problematiku s kojom se susreću djeca, autori izložbe, Mihaljević im je poručio kako svi nemaju jednake šanse na početku te istaknuo kako se to svakako može poboljšati. Posebice su poremećaji u ponašanju lako popravljivi.  - Vašim ste radovima iskazali svoju kreativnost na ispravan način. Ja sam to shvatio kao poruku svima nama, poruku za razumijevanje i pomoć. Vaše ruke na slikama, one ispružene i oslikane, poruka su nama ostalima da vas prihvatimo jer ste isti ili jer da tražite savjet koji će vam nekad dobro doći. Vašim ste vrijednim rukama kroz ove radove pokazali puno više uloženog truda od vaših vršnjaka  i pokazali ste da možete - kazao je Mihaljević.

Napomenimo i to kako su na radionicama korištene tehnike slikanja na platnu akrilnim bojama, slikanja na tekstilu, oblikovanju gline i predmeta od žice i drveta pa sve do restauriranja starog drvenog namještaja. Radionice su vodile akademska slikarica Nina Bešlić, dipl. dizajnerica Jasmina Kosanović i keramičarka Pamela Ivanković.

Izložba je otvorena do 4. lipnja 2010. u sjedištu MUP-a RH, Savska 39, a zanimljivi i vještom rukom izrađeni radovi moći će se razgledati radnim danom od 8 do 16 sati, a subotom i nedjeljom od  9 do 13 sati. Ulaz je slobodan.

 


Pisane vijesti