Oznake činova od 1946. do 1953. godine

Oznake činova pripadnika narodne milicije bile su prvih godina nakon rata istovjetne vojnima. Milicionari nisu imali nikakvu oznaku. Oznake podoficirskih činova nošene su na naramenicama i epoletama (prilagođenima za skidanje) samo uz prazničku odoru. Oznaka mlađeg vodnika je bila jedna žuta svilena traka (širit ili galon) širine 7 mm u obliku tupog kuta čiji je vrh bio okrenut prema gornjem kraju naramenice ili epolete; oznaka vodnika je imala takva dva širita, a starijeg vodnika tri. U uporabi su bile i ravne žute trake (širit) paralelno postavljene od ramenog ruba naramenice, a koncept je bio istovjetan (jedna traka za mlađeg vodnika, dvije za vodnika i tri za starijeg vodnika).

Epolete oficira su bile širine otprilike 60 mm, dok je dužina prilagođavana dužini ramena. Sve oficirske epolete su bile porubljene svijetloplavom ispuskom širine 3 mm. Za oficire od zastavnika zaključno do ranga kapetana I. klase epoleta je imala dva uzdužna zlatasta širita širine oko 20 mm između kojih je bila traka od svijetloplave boje širine 5 mm. Epolete viših oficira su imale tri uzdužna zlatasta širita širine 15 mm između kojih su bile dvije svijetloplave trake po 5 mm širine. Blizu vrha epolete bilo je zlatasto dugme promjera 12 mm s reljefnom petokrakom zvijezdom. Činovi su bili označavani bijelim metalnim zvjezdicama promjera 15 mm. Oznaka čina zastavnika je bila bez zvijezde, potporučni, i major su imali po jednu zvjezdicu, poručni, i potpukovnik po dvije, kapetan i pukovnik po tri (postavljene u obliku istostraničnog trokuta), te kapetan 1. klase četiri zvjezdice.

Epolete generala su bile posebno vezene i sastojale su se od jedne zlatne trake cijelom širinom i dužinom epolete. Zvjezdice su bile veće nego kod nižih činova, promjera 22 mm, a bile su vezene srebrom. General-major je imao jednu zvjezdicu na epoleti, a general-potpukovnik dvije zvjezdice.

Izvor: Neven Zmijarević: Policija u Hrvatskoj 1941.-2001., MUP RH, Policijska akademija, Zagreb 2007.