Pištolji

Pištolji su se kao posebno oružje razvili iz pušaka, a pojavili su se u Europi i Aziji krajem 15. stoljeća. Od pušaka su se razlikovali po kratkoći cijevi, manjoj težini i dometu, a bili su namijenjeni pripadnicima konjaništva.

Pištolji su ručno vatreno oružje i danas su gotovo isključivo poluautomatski. Značajka ove vrste vatrenog oružja jest da se čahura ispaljenog naboja izbacuje iz oružja, a novi se naboj iz nabojnika/spremnika ubacuje u ležište kretanjem navlake oružja. Navlaka sama po sebi može biti i zatvarač. Katkad u sebi sadrži zatvarač kao poseban konstrukcijski dio, a pokreće se silom povratnog trzanja zatvarača i djelovanjem plinova nastalih sagorijevanjem baruta pri ispaljivanju naboja.  

Pištolji su pretežno europsko oružje.

Najpoznatije tvorničke marke pištolja su: Walther, Beretta, Mauser, Češka Zbrojovka, Tulski oružani zavodi, FN Browning, a u najnovije doba i hrvatski HS.
 

PHP (skrać. Prvi hrvatski pištolj) je pištolj koji je nastao 1991. godine u Hrvatskoj početkom Domovinskog rata u skromnom pogonu u Ozlju u vlasništvu Marka Vukovića i Ivana Žapčića. Tvrtka je s vremenom mijenjala ime (IMP, IM METAL) i danas se zove HS PRODUKT. U početku se proizvodnja temeljila na potrebama hrvatske vojske i policije. Dizajnom pištolj je mješavinu između Berette 92 i Walthera P38 iako ni jedan dio nije zamjenski.

Pištolj je postupno poboljšavao svoje značajke, od načina izradbe glodanjem iz komada čelika do tehnike lijevanja mikroljevom pa do skraćivanja cijevi s početnih 165 mm, preko srednjih 127 mm do 103 mm koliko su imali pištolji iz posljednjih serija.

Iako je od početka bilo jasno kako je riječ o pištolju upitne izvrsnosti, svi su ga htjeli imati jer je bilo prvo oružje koje je proizvela Republika Hrvatska svojim kapacitetima. Ubrzo je zamijenjen kvalitetnijim i suvremenijim pištoljem HS 95.

Danas PHP spada u kategoriju kolekcionarskog oružja, a proizvodio se do 1994. godine. Ostat će zapamćen kao prvi hrvatski pištolj.