Revolveri

Revolver je ručno vatreno oružje na čijem se kraju cijevi nalazi bubanj podijeljen na nekoliko valjkastih pregrada, koje se pri okretanju bubnja naizmjenično stavljaju u položaj produžetaka cijevi. Kod revolvera ulogu ležišta naboja, koje je kod pištolja integralni dio cijevi, preuzima valjkasti provrt u bubnjiću revolvera. Konstrukcijski to zahtijeva izrazitu preciznost pri izradbi mehanizma za okretanje bubnja kao i usklađenost svih sastavnica, kako bi u trenutku opaljivanja osi cijevi i naboja bile poravnate, a javlja se problem zazora između cijevi i ležišta u bubnjiću koji dopušta „curenje“ dijela barutnih plinova dok zrno prelazi iz ležišta u cijev.

Načelno rečeno, glavna prednost revolvera pred pištoljem jest mogućnost uporabe jačih kalibara (.357Mag, .44Mag, .50AE, 454Casull itd.), dok je glavni nedostatak manji kapacitet streljiva (5 do 8 naboja).  

Revolveri su najpopularnije ručno vatreno oružje u Sjedinjenim Američkim Državama. Najpoznatije tvorničke marke revolvera su Colt, Smith&Wesson, Ruger, Korth i Nagan.