Hrvati u policijama drugih zemalja

Obogaćivanjem muzejskog fundusa zbirkom pod nazivom Hrvati u policijama drugih zemalja, Muzej policije želi dati svoj doprinos neiscrpnoj temi – temi iseljeništva iz perspektive policijskog poziva. U tom nastojanju usredotočili smo se na uspostavu veza i suradnje s policajcima u svijetu koji su Hrvati ili su hrvatskog podrijetla, a bili su ili jesu pripadnici policijskih postrojba zemalja u kojima žive.

Kako svaki muzejski predmet ima svoju punu vrijednost tek kad je uz njega vezana i neka priča, jer nije svrha tek doći do predmeta (odore, kape, oznake, fotografije …) koji je pripadao policajcu ili policajki hrvatskog podrijetla, već je iznimno važno od darivatelja saznati zanimljivosti vezane uz njegov životni put i uz predmete koji su bili dio policijskog poziva.

Predstavljamo bivše i sadašnje pripadnike policijskih postrojba iz drugih zemalja s kojima smo dosad uspjeli uspostaviti vezu ili posrednim putem od njih dobiti zanimljive predmete.

Nadamo se i budućoj suradnji s gospodinom Antom Jurićem, australskim policajcem iz Melbournea, s kojim smo također uspjeli stupiti u vezu.

U tijeku je i angažman na uspostavi veza s još nekolicinom policijskih službenika hrvatskog podrijetla, primjerice s umirovljenim narednikom Frankom Grivichom, koji je radio u Područnim policijskim snagama Niagara, St. Catharines, Ontario, Kanada.

Svaka nas suradnja i dar za Muzej veseli! Ako ste sadašnji ili bivši policijski službenik u stranoj zemlji, a hrvatskog ste podrijetla ili znate za nekog takvog, javite nam se. Time ćete pridonijeti da Muzej policije Republike Hrvatske obogati svoj fundus još jednom zanimljivom i važnom muzejskom zbirkom.