Izložba „25 godina Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima“, 22. do 26. svibnja 2017.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 22. svibnja 2017. održana je svečanost povodom 25. obljetnice primanja u članstvo Republike Hrvatske u Ujedinjene narode. Tom prigodom je u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice bila postavljena izložba „25 godina Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima“.

Izložbu su sačinjavale tri cjeline: Hrvatske vojska i policija te odnos Republike Hrvatske s tom najstarijom međunarodnom organizacijom. Muzej policije izložio je tako fotografije, sjećanja na misije naših policajaca, i znakovlje stranih policija iz misija UN-a u kojima su sudjelovali policijski službenici MUP-a RH.

Osim navedenog u predviđenom izložbenom prostoru postava Muzeja policije, našla se i novoizdana knjiga autorice Ane Marije Vojković iz Službe za odnose s javnošću MUP-a „Hrvatska policija u mirovnim misijama od 2005. do 2017. godine“ koja na 90-tak stranica donosi pregled sudjelovanja policijskih službenika i službenica u 12 mirovnih misija četiri međunarodne organizacije (UN-a, EU-a, NATO-a i OSCE-a) i jedne međunarodne koalicije. Tijekom pripremanja navedene knjige, Muzej policije pripomogao je oko fotografija koje su zabilježile razne životne, ratne i trenutke rada u misijama u kojima su boravili naši policajci i policajke. Muzej policije je izložio dio bogate zbirke policijskih oznaka koje je prikupila policijska časnica Marijana Patrlj – Popović tijekom svojeg boravka i rada u misijama.

Samu svečanost svojom su nazočnošću uveličali mnogobrojni uzvanici, među kojima  predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier i drugi državni dužnosnici, predstavnici diplomatskog zbora te mnogi drugi. Svečanosti u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i suorganizaciji Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, nazočili su državni tajnik MUP-a Robert Kopal, pomoćnici ministra Joško Dorić i Damir Trut, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević i njegov zamjenik Zvonimir Vnučec te ovlašten za obavljanje voditelja Službe za stratešku međunarodnu policijsku suradnju Stellan Petrić.

Muzej policije ovom prilikom još jednom zahvaljuje svim našim policajkama i policajcima koji su nam nakon povratka u Hrvatsku poslali fotografije iz zemalja u kojima su bili u misijama, kako bismo ih sačuvali od zaborava te pokazali ponos i čast koju djelatnici naše policije uživaju u stranim zemljama. Osim zahvale, ovo je ujedno i podsjetnik ali i poziv svima onima koji su bili ili će u budućnosti biti u nekim mirovnim misijama da nam pošalju svoje fotografije, koje ćemo čuvati za neke buduće izložbe i izlaganja.