U 11. Noći muzeja sudjelovao i Muzej policije

 Foto: MUP

Muzej policije prvi je put sudjelovao u manifestaciji Noć muzeja koja se  jedanaestu godinu zaredom održala 29. siječnja 2016.  u Zagrebu.

Muzeji, galerije, knjižnice, arhivi, udruge i ostale baštinske ustanove uz stalne su muzejske postave i izložbe pripremili zanimljive programe u više od stotinjak hrvatskih gradova. Bilo je uključeno gotovo 250 institucija, muzeja, galerija, knjižnica i arhiva te gospodarske, sakralne i školske ustanove, a ovogodišnja tema bila je „Utemeljitelji i reformatori - Josip Juraj Strossmayer, hrvatski mecena“ (za one koji su mogli o toj temi nešto izložiti).

Kako Muzej policije nema svoj stalni izložbeni prostor, do ove godine i nismo sudjelovali u Noći muzeja. Ove godine, u posljednji tren,  ponuđen nam je prostor u privatnom Muzeju automobila Ferdinand Budicki u Zagrebu pa smo tu prigodu odlučili  iskoristiti, izloživši nekoliko svojih izložaka: službeno vozilo Zastava 101iz 1987. godine (kupljen 2014. i restauriran 2015. godine u poduzeću „Presečki grupa“ u Krapini), službeni motocikl BMW R80RTiz 1987. godine, službeno vozilo FordFiesta 1,3 CLiz 1993. godine i još aktivno vozilo Škoda Octavia 1,6 TDIiz 2011. godine. Da bismo pojačali cjelokupan dojam postavu, uključivali smo svjetlosne signale na Zastavi 101 i Škodi Octaviji, a mnogi posjetitelji rado su fotografirali svjetlosni pokazivač „Stop milicija“ na stražnjoj strani Zastave 101. Na našem dijelu izložbenog prostora nalazilo se i vozilo privatnog vlasnika koji je predstavljalo službeno vozilo Zastava 750 uz koji su se također fotografirali mnogi posjetitelji.

Uz vozila izložene su bile i lutke u odorama prometnih policajaca iz razdoblja od 1980. do 1990. i od 1996. do 2010. godine.

Prateći sadržaji bile su fotografije i filmski prikazi nekadašnjih i današnjih službenih vozila, a veliku pozornost posjetitelja privukla je i prigodna nagradna igra. Nagrade - CD-rom s monografijom „Cestovna vozila hrvatske policije 1913.-2013.“, monografija „Zrakoplovna jedinica MUP-a 1967.-2015.“ i zaštitni prsluk,  dobilo je petoro sretnih dobitnika iz Zagreba, Velike Gorice i Splita.

Svako javno predstavljanje, pa tako i ovo, osim što iziskuje organizacijske, fizičke napore i financijske troškove, pridonosi uspostavi novih kontakata, razmjeni ideja, novih saznanja i podataka, a nudi se i besplatan medijski prostor, što u današnje vrijeme nije zanemariva činjenica.

O sudjelovanju Muzeja policije u Noći muzeja izvijestili su mnogi internetski portali, televizijske kuće i pisani mediji (ŠibenikIN, Zagreb.info, Autoportal.hr, Net.hr, Dalje.com,TV mreža, Večernji list, Jutarnji list, Glas Slavonije)

Ovaj nastup donio je mnoga pozitivna iskustva, a jedno od najkorisnijih jest potvrda kako javnost zanima povijest hrvatskih redarstvenih snaga i da se valja pripremiti za sljedeću godinu. Predsjednica Republike predložila je temu za sljedeću godinu „Marija Jurić Zagorka / Dora Pejačević“. Ako se sjetimo Zagorkinog romana „Kneginja iz Petrinjske ulice (prvog hrvatskog kriminalističkog romana) mogla bi se kroz tu temu ukratko  ispričati povijest zagrebačke policije s kraja 19. i početka 20. stoljeća u Đorđićevoj i Petrinjskoj ulici.