Izložba policijskog znakovlja

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, 17. i 18. svibnja 2014. godine, Muzej policije priredio je izložbu na temu policijskog znakovlja. Za razliku od stotinjak muzeja diljem Hrvatske, koji su svojim postavima obilježili  Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja, u Muzeju policije postav izložbe Policijskog znakovlja mogao se razgledati dulje, točnije od 17. svibnja do 5. lipnja 2014. godine.

Posjetitelji su tako mogli razgledavati predmete s policijskim oznakama - oznake pripadnosti, policijske kape, grbovi za kape, prsne oznake, modeli (makete) policijskih vozila i hrvatske registracijske pločice od tridesetih godina prošlog stoljeća do danas.

Zanimljivo je istaknuti činjenicu kako je Muzej policije ove godine odabran kao jedan od predstavljača same akcije Vikenda u muzeju, kako ju je nazvao Muzejski dokumentacijski centar (MDC), pa je tom prigodom na konferenciji za medije, održanoj 14. svibnja, u Muzejskom dokumentacijskom centru u Zagrebu, voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, predstavnike medija upoznao s izlagačima-skupljačima policijskog znakovlja koji su izlagali na izložbi.

Akcija MDC-a, pod nazivom „Sakupljači pokažite svoje zbirke“, iskorištena za predstavljanje privatnih kolekcionara i ukazivanje na bogatstvo i raznolikost baštine o kojoj skrbe, posebnost je ovogodišnje manifestacije Vikenda u muzeju.

- Počašćeni smo pozivom MDC-a koji nas je odabrao među stotinjak hrvatskih muzeja koji sudjeluju u ovoj manifestaciji. Istaknuo bih ovom prigodom kako je Ministarstvo unutarnjih poslova jedino ministarstvo koje svoje izložbene prostore otvara građanima kako bi besplatno posjetili izložbu - kazao je Željko Jamičić.

Konferenciji je, uz Željka Jamičića, prisustvovao i Ljubomir Kokošar, jedan od izlagača u Muzeju policije koji je ukazao na bogatstvo i raznolikost svoje baštine.

 - Mi smo relativno nova vrsta kolekcionara, osobito na ovim prostorima. Skupljati sam počeo kada sam radio u Ujedinjenim narodima jer je tamo uobičajeno da ljudi jedni drugima poklanjaju svoje oznake. Kad sam se zarazio „virus skupljanja“, nisam siguran, ali znam da danas posjedujem više od 20 tisuća primjeraka policijskog i vojnog znakovlja iz 120 zemalja svijeta i uopće nemam namjeru stati - kazao je Kokošar.

Na ovoj izložbi Muzeja policije, dio skupljenih oznaka, kapa i ostalih vrijednosti, javnosti su pokazali Mato Samardžić, Ljubomir Kokošar, Bruno Valešić,  Renato Vincek, Damir Cavor i Mario Turčin.

Brojnost izlagača rezultirala je i brojnošću izložaka ove izložbe. Tako se na ovom postavu bilo izloženo više od tisuću oznaka i amblema, 112 maketa policijskih autića, 225 policijskih značaka, 27 policijskih kapa iz cijeloga svijeta te stotinjak registracijskih oznaka.

Izložba je bila postavljena u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu, na adresi Savska cesta 39, svakim radnim danom od 8 do 16 sati, subotom i nedjeljom od 9 do 13 sati.

Izložba u brojkama

  • 1078 oznaka i amblema
  • 55 okvira
  • 4 odore
  • 112 maketa autića
  • 225 značaka
  • 27 kapa
  • 108 registarskih oznaka