Izložba na Zagreb Auto Show-u, 2008.

Slika na sliku

I na ovogodišnjoj travanjskoj priredbi Zagrebačkog velesajma Zagreb Auto-Show '08, već tradicionalno nastupilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova. Organizacija nastupa povjerena je Odjelu za sigurnost cestovnog prometa MUP-a  na temu promet i sigurnost u prometu. Podsjetimo, prva izložba policije na ovoj priredbi održana je 1995. godine na poticaj i organizaciju tadašnjeg Odjela prometne policije Policijske uprave zagrebačke, što je bio početak organiziranog predstavljanja rada prometne policije i po drugim sličnim sajmovima u drugim policijskim upravama.    

Na četvrtini površine od tristotinjak četvornih metara izložbena prostora zanimljivim postavom predstavio se i Muzej policije, konceptualno postavivši izložbu od dvadesetak fotografija povijesnih i današnjih policijskih službenih vozila i motorkotača, a na LCD ekranu prikazivano je dvjestotinjak povijesnih i današnjih fotografija iz rada prometne policije. Na tim su se fotografskim zapisima mogli vidjeti prometni redarstvenici iz 1942. i 1943. godine kako „rade“ na prometno pustim zagrebačkim ulicama, zanimljivi su izvrsni snimci prve motorističke jedinice osnovane u Bjelovaru davne 1954. godine, školske prometne jedinice iz 1962. godine, preventivne akcije osječke prometne policije s početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća, službeno policijsko vozilo Citroen DS - legendarno vozilo za očevide zagrebačke policije iz Ilice 45, ali i milicionara Zagija, popularnog lika osmišljena u čast Univerzijade 1987. godine i promidžbenih spotova iz sredine devedesetih i današnjih presretača na hrvatskim autocestama.

Od muzejskih izložaka oku javnosti predstavljeno je službeno vozilo Ford Fiesta iz 1993. godine i pripadajuća plaketa američkog časopisa „Law and Order“ za najljepše oslikano policijsko vozilo u 1994. godini. Laskavi naslov u jakoj konkurenciji pripalo je upravo tom vozilu.

Zanimljiv muzejski izložak bilo je službeno vozilo Zastava-850 iz osamdesetih godina prošlog stojeća, popularni „fićo“, oslikan u bojama i s natpisom MILICIJA. Vozilo je vlasništvo Albina Uršića iz Zagreba, a poslužio nam je kao dokaz ubrzanog napretka kakvoće voznog parka MUP-a tijekom posljednjih dvadesetak godina.

Prema riječima i reakcijama mnogih posjetitelja, koji su obišli cijelu sajamsku priredbu, popularni policijski „fićo“  bio je  zasigurno jedan od najviše fotografiranih izložaka na cjelokupnoj sajamskoj priredbi.

Do iduće izložbe ostaje nam vremena da se osmisli novi nastup – zanimljiviji, atraktivniji i poučniji. Nadamo se pozivu za sljedeću izložbu.