Izložba 2004.

 

Povodom Dana policije u predvorju sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova na Savskoj cesti na površini od dvjestotinjak četvornih metara otvorena je izložba iz fundusa Muzeja policije u osnutku. Kako izložbeni prostor ne daje velike mogućnosti za opsežnije izlaganje muzejske građe, izložbena građa više pokazuje naznake onoga čime se Muzej policije bavi i što prikuplja nego što daje pravi uvid u količinu prikupljene građe.
 
Razgledavanje izložbe započinje povijesnim pregledom redarstvenih snaga na tlu današnje Hrvatske. U tom sklopu izložili smo imitaciju kacige austrougarskog gradskog stražara iz 1902. godine, konjaničke čizme i sablju policajca iz 1937. godine iz vremena Kraljevine Jugoslavije, kapu i kalendar s popisom svih pravilnika za rad u službi iz 1943. godine iz vremena Nezavisne Države Hrvatske te nekoliko predmeta iz razdoblja od 1945. do 1990. godine.
I među posjetiteljima, ali i bivšim policajcima, rijetki su oni koji bi znali uporabiti lanac za vezivanje uhićenih osoba koji se koristio do sredine šezdesetih godina prošlog stoljeća.
Suvremena hrvatska policija predstavljena je policijskim znakovljem nastalim nakon 1991. godine i odorama nekih postrojba – specijalne, pomorske, temeljne i interventne policije.
 
Odabir poklona, što smo ih dobili od policija stranih zemalja, prikazani su u dvjema vitrinama i na trima lutkama. Tako je izložena cjelovita odora tokijskog policijskog časnika koju smo dobili posredstvom japanskog veleposlanstva u Zagrebu, cjelovita odora berlinskog policijskog časnika, koju je Muzeju policije osobno darovao jedan policijski časnik te odora peruanske policajke.
 
Autor izložbe je Željko Jamičić, voditelj i viši kustos Muzeja policije.