Otisci 2004./2005.

 

Zbirka zidnih kalendara spada u sekundarne muzejske fondove Muzeja policije, što ih Muzej prikuplja od 2002. godine. Dosad je prikupljeno pedesetak kalendara s policijskim oznakama (grafička oznaka ili tekstualna poruka po kojoj je nedvosmisleno jasno da ih je izdala neka ustrojstvena jedinica MUP-a). Najčešći motiv na kalendarima policijske su zgrade i radni prostori, službena vozila te oznake pripadnosti postrojbi. Specijalna i interventna policija najčešće izdaju kalendare u obliku plakata s motivima iz rada postrojba.
Iako su naoko kalendari „oskudni“ sadržajem i skromnog dizajna, i takvi su vrijedno  svjedočanstvo jednog vremena i imaju svoju neprocjenjivu dokumentarnu vrijednost, što , nažalost rijetko tko prepoznaje pa ih se protekom kalendarske godine, najblaže rečeno – rutinski zamjenjuju novim, a oni bacaju i nepovratno gube.
Iskorak od tradicionalnih policijskih motiva uočljiv je na kalendarima za 2004. i 2005. godinu, što ih je otisnula Policijska uprava zagrebačka, izdavši kalendar pod nazivom Lijepe žene i popularni sportaši i Policijska uprava krapinsko–zagorska izdavanjem kalendara pod nazivom Oj Zagorje, milo i moje …
U prvom slučaju riječ je o kalendaru na kojemu je svaki mjesec na zasebnom listu s fotografijom jednog prokušanog hrvatskog športaša okruženog lijepim djevojkama. U drugom slučaju riječ je o mjesečnom kalendaru s vedutama Hrvatskog zagorja. Da su kalendari u izdanju policije, moguće je zaključiti tek po natpisu u njihovom donjem dijelu.
Ova zanimljiva izložba bila je postavljena u prostoru sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu i u sjedištu Policijske uprave karlovačke u veljači i ožujku 2005. godine. Zbog ograničenosti izložbena prostora, motiv odabira iz našeg fundusa bio je da oku javnosti predočimo uratke svih policijskih uprava koje su nam dostavile materijale. Neposredna nakana odabirom teme izložbe bila je širi krug naših kolega upoznati s izdavačkom djelatnosti nekih sredina i pozvati sve one koji će izdavati kalendare da Muzeju policije obvezno dostave jedan nov i neoštećen primjerak. Namjera je urodila plodom pa je iduće godine zbirka osjetno povećana.
 
Autor izložbe je Željko Jamičić, voditelj i viši kustos Muzeja policije.