Uskrs 2006.

Izložba likovnih radova djelatnika MUP-a povodom Uskrsa

Povodom Uskrsa i uskrsnih blagdana Muzej policije u osnutku priredio je izložbu likovnih radova šestoro djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova koji se slikanjem bave u slobodno vrijeme. Neki među njima izlagali su prvi put, dok su neki autori već izlagali, a jedan od njih i na izložbama u drugim zemljama. Za ovu prigodu autor izložbe izabrao je četrdesetak radova. Gospođa Ana Marušić zaposlena je u Odjelu za analitiku i razvoj u Kabinetu ministra. Izložila je radove s motivima mora, mrtve prirode i kompozicijama iz mašte. Gospođa Blanka Klemar-Prša iz Odjela za međunarodne odnose u Kabinetu ministra za ovu je prigodu izabrala isključivo motive suncokreta. Sklona je slikanju krajobraza, ljudskog tijela i portreta. Gospodin Vinko Bakula iz Odjela za odnose s Vojnim ordinarijatom izložio je tri crteža u tušu i jedan ostatak raspela u glini. Bavi se kiparstvom i crtanjem. Izlaže prvi put. Radove policijskog kapelana patera Stjepana Harjač DI iz Odjela za odnose s Vojnim ordinarijatom i vjerskim zajednicama već je izlagao na božićnoj izložbi slika, a ovaj put izložio je motive zagorskog krajobraza u proljeće. Gospodin Josip Vrbić zaposlen je u Odjelu organiziranog kriminaliteta u Ravnateljstvu policije. Slikarstvom se bavi više od dvadeset godina, a izložio je slike s biblijskim motivima. Gospodin Ivica Ovničević iz Odjela za nezakonite migracije PU istarske završio je Školu primijenjenih umjetnosti/Odjel slikarstva u Sarajevu. Izložio je slike s motivima krajobraza mora i prirode zimi. Dosad je imao više samostalnih izložbi u Hrvatskoj, a trenutno priprema čak tri samostalne izložbe u Zagrebu, Barceloni i Cannesu.
Svako obilježavanje Uskrsa u policije ne može proći bez sjećanja na Krvavi plitvički Uskrs 1991. i pogibiju prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. Njemu u spomen i na spomen tog dana izloženo je i desetak crno-bijelih fotografija, a na otvorenju je projiciran i dokumentarni film o tom povijesnom događaju. Gospođa Klemar-Prša izložila je portret Josipa Jovića nacrtan u ugljenu, koji je nakon izložbe ušao u fundus Muzeja policije.
Otvorenju izložbe bio je nazočan veći broj bivših i sadašnjih djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova, gostiju i novinara. O izložbi i autorima govorio je voditelj Muzeja policije Željko Jamičić, a izložbu je otvorio pomoćnik ministra Filip Dragović.
Izložba je bila otvorena od 12. travnja do 5. svibnja 2006. godine u sjedištu Ministarstva unutarnjih poslova u Zagrebu, a razgledala su je 462 posjetitelja. S pozornošću i divljenjem  izložbu je razgledalo i jedno američko veleposlanstvo koje je došla na službene razgovore u MUP.
Koristimo prigodu da pozovemo sve djelatnike MUP-a koji se bave bilo kojom vrstom umjetničkog rada da nam se jave.