Otvorena izložba Zvonimir Roso, hrvatski kriminalist i poligrafist – 85. obljetnica rođenja

U Policijskoj školi „Josip Jović“, 6. ožujka otvorena je izložba o Zvonimiru Rosi (1938. – 1997.), svjetski poznatom hrvatskom kriminalistu i poligrafistu


Izložbu je otvorio načelnik Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“, Josip Ćelić koji se u svom obraćanju osvrnuo na život i rad profesora Rose, te je posebno pozdravio obitelj Zvonimira Rose.

Željko Grgurić bivši poligrafist Policijske uprave zagrebačke, na otvaranju ove izložbe govorio je o iskustvima koje je imao kao student kod profesora Rose, te o važnosti njegovog predanog rada u području poligrafskih ispitivanja.

Zvonimir Roso je u svom tridesetogodišnjem radu u policiji prošao put od prometnog policajca do jednog od utjecajnijih kriminalista i svjetski poznatog poligrafista. U stručnim krugovima slovi kao vrhunski pripadnik „Zagrebačke poligrafske škole“.  Godina 1967. bila je prekretnica u razvoju poligrafske tehnike u Hrvatskoj.
Te je godine dužnost poligrafskog ispitivača u zagrebačkoj policiji preuzeo Zvonim Roso, tada student psihologije i policijski inspektor.

Već u prvoj godini rada postigao je zapažene uspjehe u području primjene poligrafske tehnike, otkrivši više počinitelja kaznenih djela. Već tada smatrao je da rezultati poligrafskog ispitivanja ne mogu i ne smiju biti dokaz u kaznenom postupku već efikasno policijsko sredstvo za usmjeravanja kriminalističkog istraživanja i prikupljanje indicija.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao prvak „Zagrebačke poligrafske škole“ obučavao je desetke poligrafista diljem bivše države. Čitavo vrijeme predavao je na Policijskoj akademiji, a zaslužan je i za ustrojavanje sistematiziranih radnih mjesta poligrafskih ispitivača u MUP-u, ali i za uvođenje pismene privole ispitanika o pristanku na poligrafsko ispitivanje.

Njegove dvije knjige „Poligraf u kriminalistici“ i „Informativni razgovor i intervju“ jedine su dvije publikacije hrvatskih autora koje se nalaze u Kongresnoj knjižnici SAD-a.

Izložba je koncipirana i kao edukativna, pa se u dijelu izložbe prikazuje povijesni razvoj poligrafa u Hrvatskoj i u svijetu te pojašnjava svrha i način rada poligrafskog uređaja.

Osim predmeta iz arhive Muzeja policije izloženi su i osobni predmeti iz arhive obitelji Roso, a jedan od izložaka je i poligrafski dosje od jednog od prvih poligrafskih ispitivanja Zvonimira Rose iz 1967. godine.

Izložba je otvorena do četvrtka, 30. ožujka 2023. godine, svaki radni rad od 7 do 15 sati, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje s porte Policijske akademije „Prvi hrvatski redarstvenik“ na Aveniji Gojka Šuška 1. 

Pisane vijesti